NATO çıkmazı: Türkiye F-35'e yeniden dahil olmak istiyor

NATO çıkmazı: Türkiye F-35'e yeniden dahil olmak istiyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) önde gelen yayın kuruluşlarından Bloomberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği karşılığında F-35 programına geri dönmek istediğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki Baltık ülkesi İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliğine "veto" sinyali vermesi dünyada yankı bulmaya devam ederken bugün iki ülkenin NATO büyükelçileri başvuru belgelerini sundu.

Başvuru belgeleriyle NATO karargahına giden Finlandiya'nın NATO Büyükelçisi Klaus Korhonen ve İsveç'in NATO Büyükelçisi Axel Wernhoff sözkonusu belgeleri Genel Sekreter Jens Stoltenberg'a teslim etti.

'F-35 programına geri dönmek istiyor'

Bu gelişmeleri takiben de ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından Bloomberg'de Türkiye'nin çıkarıldığı F-35 programına geri dönmek istediği yazıldı. Haberde üç Türk yetkiliyle görüşüldüğü ifade edilerek şöyle denildi: "Türkiye, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın aldıktan sonra men edildiği F-35 gelişmiş uçak programına yeniden dahil olmak istiyor."

Bloomberg'e konuşan yetkililer isimlerinin açıklanmaması koşuluyla yaptıkları açıklamada, Ankara'nın pazarlığa kapalı olduğunu ifade ettiler. Bloomberg ise sözkonusu ifadelere yer verdikten sonra, "Ancak Ankara'nın istek listesi uzun" diye yazdı.

Ne olmuştu?

Erdoğan, resmi temaslar bulunmak adına Ankara'yı ziyaret eden Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Türkiye'ye yaptırım uygulayan ülkelerin, bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmesine 'evet' demeyiz" demişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.