Murat Kurum'un İstanbul vaatleri: Sevgiye zaman kalacak
TOKİ yönetim kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi görevlerde bulunan Murat Kurum şimdi de belediye başkanlığı için vaat sıraladı... Murat Kurum, 'Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı’nda projelerini açıkladı.
Kurum'un açıklamalarından başlıklar şöyle:
"İstanbullulara çilesiz, dertsiz bir sistem sunacağız. 'Sistem İstanbul' ile 10 projemiz var. Trafikte kaybettiğimiz vakti ailelerimize kendimize ayırmak istiyoruz ama İstanbul'da trafik çilesi var. Bu kötü gidişin sebebi mevcut yönetimin iş bilmezliği, duyarsızlığıdır. 230 km metro yapma sözü verdiler. Bırakın yapmayı devam eden 3 metro hattını bile durdurdular. Açtık dedikleri 47.3 km'lik metro hattının 8 km'sini bile zor yapabildiler. 5 ve 10 yıllık 2 ayrı ulaşım planı yaptık.
'Sevgiye zaman kalacak'
Ulaşımın raylı sistemlerdeki payı artıracağız. Denizyolu ulaşımını yüzde 4'e çıkarmayı planlıyoruz. Sevgiye zaman kalacak.
Ortalama yolculuk 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.
'Esenler ve Harem otogarları taşınacak'
Esenler ve Harem Otogarlarını taşıyoruz. İki yakada 6 hareket noktası oluşturacağız.
Silivri'ye metrobüs geliyor. Metrobüs hattımızı TÜYAP Silivri noktasına kadar uzatacağız.
Sokaklarımızı otopark olmaktan çıkaracağız. Güvenli ve ucuz otopark milletimizin hakkıdır. 250 bin araçlık otopark kazandıracağız. Bu otoparklarımız aynı zamanda deprem anında toplanma bölgesi özelliği gösterecek.
İSPARK beceriksiz ellerde zarar ediyor, onu da ayağa kaldıracağız. Kendi evinin önüne aracını park eden vatandaşlarımızdan hiçbir şekilde para almayacağız. İSPARK tarifelerinde yüzde 25 indirim yapacağız.
15 dakikalık ücretsiz zaman dilimini 30 dakikaya çıkarıyoruz. İlk yarım saat ücretsiz olacak.
Merkezi taksi sistemi kurulacak
Taksi sorununu tamamen çözeceğiz. Tüm sistemleri merkezi taksi çatısı altında toplayacağız. Taksi sayısında bir eksiklik varsa artıracağız. Taksici esnafımızla görüştük etkili ödül ceza sistemini hayata geçireceğiz.
'600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor'
Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. 39 ilçede 7.5 milyon evimiz ve işyeri var bunun 3,5 milyonu risk altında. 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor.
5 yılda söz verilenlerin yüzde 5'ine bile ulaşılmadı. Bu hızda giderlerse dönüşüm 100 yıl sürer. İstanbullulara söz tek bir riskli yapı kalmayana kadar mücadele edeceğiz.
İstanbul'da 5 yılda 39 ilçede yatay mimari eksenli 650 bin konut inşa edeceğiz.
KİPTAŞ ile 300 bin konut yapacağız. 15 Nisan'da hemen başvuruları alacağız. Yarısı bizden ile 700 bin TL hile, 700 bin TL kredi desteği, 100 bin TL taşınma desteği vereceğiz.
250 bin konutun yerinde dönüşümünü yapacağız.
100 bin özel sosyal konut üreterek 18 ayda tamamlayacağız. Bu konutlar satılamayacak, düşük gelir grubundaki vatandaşlarımıza çok ucuz fiyatla kiralayacağız.
Merkezi afet risk yönetim sistemini hayata geçireceğiz. Kriz anlarının yönetimi kaotik olmayacak. İstanbul'un dijital ikizini yöneteceğiz. İstanbul'un toplanma alanlarını, alt ve üst yapılarını afete hazırlıklı hale getireceğiz. 39 ilçeye geçici yaşam alanları hayata geçireceğiz.
Atatürk Havaalanında tam donanımlı afet yönetim merkezi kuracağız.
İstanbul'a 9 noktada afet müdahale merkezi kuracağız. 2 acil durum hastanesine ek olarak biri Arnavutköy diğer Pendik'te 1 acil durum hastanesi daha yapacağız.
Şimdi diyecekler ki sen bunları nasıl yapacaksın? Dertli olursan yaparsın.
8 yeni hasta yakını konaklama merkezi yapacağız, ücretsiz hizmet vereceğiz. Olası afetlerde de burası sağlık personelinin barınma alanı olacak.
Afet farkındalık akademisi kurarak tüm İstanbullulara deprem farkındalığı oluşturacağız.
İklim değişliği kaynaklı afetlerle mücadelemizi de planlayıp hayata geçireceğiz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.