Meclis gündemine taşıdı: Ekmek krizi kapıda

Meclis gündemine taşıdı: Ekmek krizi kapıda

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, TBMM gündemine buğday ve ekmek krizini taşıdı. Sümer, "Saray iktidarını defalarca uyarmamıza rağmen bu konuda önlem alınmadığı gibi ithal tarımdan vazgeçilmiyor" dedi.

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Buğday krizinin, yanlış tarım politikaları sonucunda ekmek krizine dönüşmesi durumunu” Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Orhan Sümer, "Saray iktidarını defalarca uyarmamıza rağmen bu konuda önlem alınmadığı gibi ithal tarımdan vazgeçilmiyor" dedi.

 

Sümer, “Buğdayın yılbaşından bu yana fiyatı yaklaşık yüzde 60 oranında arttı. Tarım konusunda tüm bilimsel veriler stokların eridiğini ve krizin kapıda olduğunu söylüyor. Buğdaydaki fiyat artışı ekmek ve diğer unlu mamullerin fiyatlarını artırıyor. Saray iktidarını defalarca uyarmamıza rağmen bu konuda önlem alınmadığı gibi ithal tarımdan vazgeçilmiyor. Böyle devam edilirse çok yakında parayla bile ekmek alınmaz hale geleceğiz.” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİYE İTHAL BUĞDAYDAN DAHA YÜKSEK FİYAT VERİLMELİ

Orhan Sümer'in açıklaması şöyle:

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatını belirlerken üretim maliyeti, yurtiçi ve yurtdışı piyasalar, ithalata ödenen döviz, çiftçinin refah payı ve üretime devam etmesini sağlayacak bir fiyat açıklaması gerekiyor. Fiyat belirlenirken 2021 yılında yaşananlardan mutlaka ders çıkarılmalı. Sezon boyunca üreticiler haklı olarak 'Toprak Mahsulleri Ofisi bana vermediği fiyatı ithalata, başka ülkelerin çiftçisine verdi.

Bu nedenle 2021 yılından ders alınarak 2022 ürün alım fiyatı bu tepkilerde dikkate alınarak açıklanmalı. Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatları açıklandığında piyasa ile uyumluydu. Fakat, geleceği göremeyen, kuraklığın etkilerini yeterince hesaplayamayan bir fiyattı. Sorunlar yaşandı. Bu yıl aynı sorunları yaşatmayacak bir fiyat olmalı.

 

SARAY İKTİDARI EKMEK BİLE ÜRETEMEZ BİR TÜRKİYE YARATTI

Saray İktidarı üretim odaklı her şeyi sıfırladığı gibi tarım konusunda da sektörü adeta yerle bir etti. İthalata dayalı politikalar artık dünya genelinde kabul görmüyor. Ne hikmetse iktidar tarafından da vazgeçilemiyor. Bugün ekmek üretimi için geçerli ne kadar girdi ürünü varsa büyük çoğunluğu ithal ediliyor. Acil önlem alınmazsa ham madde ve yüksek girdi maliyetleri yüzünden ekmek dahi üretemeyen bir konuma düşeceğiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.