Mahkeme: 'Sensin beyaz et' ifadesi Cumhurbaşkanı'na hakaret değil

Mahkeme: 'Sensin beyaz et' ifadesi Cumhurbaşkanı'na hakaret değil

Orman yangınlarına karşı gereken önlemler alınmadığı için yapılan eylemde kullanılan "Sensin beyaz et" yazılı döviz gerekçesiyle açılan davada karar verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında yaşanan orman yangınlarında ölen hayvanlar için “beyaz et” ifadesini kullanmasının ardından Çanakkale’deki bir eylemde “Sensiz beyaz et” yazılı döviz taşıyan bir kişi, yargılandığı “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından beraat etti.

Evrensel'den Seçkin Sağlam'ın haberine göre, eylemi takip eden bir polis memurunun hazırladığı 6 Ağustos 2021 tarihli tutanak üzerine açılan kamu davası, Çanakkale 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davada, “Beyaz et sensin” pankartını taşıyan vatandaşla ilgili beraat kararı verildi.

'HAKARET SUÇU OLUŞMADI'

1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında “Basın açıklamasında sanığın elinde ‘sensin beyaz et’ yazılı dövizin bulunduğunun tespit edildiği, sanığın eyleminin TCK'nun 299 maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına Hakaret suçunu oluşturduğu iddiasıyla sanık hakkında atılı suçtan kamu davası açılmış ise de sanık tarafından taşınan pankartta yazılı olan ‘Sensin beyaz et." şeklindeki ifadenin, hakaret boyutuna ulaşmayan, eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşmayan, incitici, küçük düşürücü ve katılanın toplum içindeki saygınlığını zedeleyici mahiyette olmayan bir ifade olduğu ve hakaret suçunu oluşturmadığı, bu itibarla suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla sanığın beraatine karar vermek gerekmiştir” denildi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.