Huawei başta olmak üzere Çinli şirketlerin Türkiye'de artan varlığı, ABD'nin radarına takıldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün  Çin ile ilişkiler üzerinden Türkiye'yi tehdit etti

Huawei başta olmak üzere Çinli şirketlerin Türkiye'de artan varlığı, ABD'nin radarına takıldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün  Çin ile ilişkiler üzerinden Türkiye'yi tehdit etti

Huawei’nin ABD pazarındaki faaliyetlerine karşı sert önlemler olan Beyaz Saray yönetimi, müttefiki olan ülkelerden de aynı önlemleri almasını istiyor. Bunun için, müttefik ülkeleri tehdit ediyor.

ABD’nin son olarakta tehditlerinin hedefine  Türkiye'yi oturttu.  Dışişleri Bakanı Pompeo, önceki gün yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin Huawei ve diğer Çinli şirketlere bağımlılığının artmasının ABD ile askeri iş birliğini olumsuz etkileyebileceği” uyarısında bulundu.Pompeo ayrıca, “İletişim ağlarımızın, savunma ve güvenlik ağlarımızın güvenli olduğundan emin olmamız gerekiyor.  Huawei'in Türkiye içinde ya da başka ülkelerde gittikçe artan faaliyetinden yalnızca askeri ve güvenlik iletişim ağları etkilenmeyecek. ABD verilerinin korunmasını sağlayacağız” dedi.

Huawei'in Türkiye içinde ya da başka ülkelerde gittikçe artan faaliyetinden yalnızca askeri ve güvenlik iletişim ağları etkilenmeyecek. ABD verilerinin korunmasını sağlayacağız” dedi.

Dünyada akıllı telefon pazarında Huawei, 2020’nin ikinci çeyreğinde Güney Koreli Samsung’u geçerek liderliğe yerleşmiş durumda. ABD’li Apple ise üçüncü sırada.

Türkiye’de pazar payını son yıllarda hızla artıran Huawei, Samsung’un hemen ardından ikinci sıraya yükseldi.

Türkiye, 2018 yılında 5G teknolojisinin geliştirilmesi için Huawei ile anlaşma imzaladı. Şubat 2020’de de Turkcell, Çinli şirketle, “Mobil Ekosistem İşbirliği” anlaşmasına imza attı.

Kendi uygulamalarını Huawei’nin servis platformuna taşıyan Turkcell, 1 milyon adet Huawei telefon satışı taahhünde de bulundu.Türkiye’nin ithalatında ilk sırada bulunan Çin, son yıllarda Türkiye’deki ekonomik varlığını da artırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası arasında 1 milyar dolarlık takas (yuan-TL takası) anlaşması devam ederken, Çin, Türkiye’deki altyapı ve enerji projelerine yatırım yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.