HDP'Lİ MAÇİN'E MECLİS'TE 3 BİRLEŞİME KATILMAMA CEZASI VERİLDİ
TBMM Genel Kurulu’nda, HDP Şanlıurfa Milletvekilli Ayşe Sürücü’nün Kürtçe konuşması ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin’in “Kürdistan özgürlük” ifadesi gerginliğe neden oldu.
TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç, “Kürdistan’a özgürlük” sözünün İç Tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle Maçin’e üç birleşim Meclis’ten çıkarma cezası verilmesini önererek bunu oylattı. Maçin’e, üç birleşime katılmama cezası verildi.
TBMM Genel Kurulu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ve 2020 yılı kesin hesapları görüşülüyor. Muhalefet milletvekilleri bakanlıkların bütçesi üzerine söz alıyor.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle sanayicinin zor durumda olduğunu kaydederek, “İktidar vekilleri konuşurken büyümeden bahsediyorlar. Bu büyüme dediğimiz mesele, kim büyüyor, nasıl büyüyor? Yandaş olarak etrafınızda topladığınız beşli çeteyi besliyor, büyütüyorsunuz. Bunların obeziyle oluşan hacmi Türkiye nüfusuna bölüyor, büyüdük diyorsunuz. Biz, nasıl o büyümeden mutlu olalım? Vatandaşa yansıyan bir büyüme söz konusu değil ki” dedi.
Kenanoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın Alevi açılımı yaptığını ve bu açılımı‘danışman düzeyinde’ yürüttüğünü söyleyerek, “Kimi Cemevi yöneticileri ‘Sadaka istemiyoruz. Biz ibadethane statüsü istiyoruz’ diyor. Sayın Bakan da diyor ki ‘Bu benim boyumu aşar’. Sayın Bakan, Okmeydanı Cemevi’ne gittiniz mi? Uğur Kurt katledildi, Cemevi avlusunda. Suçu ne? Suçu Alevi olmak. Boyunuzu aşan kısımda sorun yok. Boyunuz kadar kısmında suçlusunuz” diye konuştu.
Kenanoğlu, “Sizin politikanız cezasızlık üzerine kurulu, sizin Alevi açılımı budur. Açılımı, Uğur Kurt’un iki yaşındaki evladına gidin anlatın onu. Alevilere sadaka dağıtma mantığında vazgeçin. Sizin boyunuzu aşabilir ama boyu uzun olanlar var. Boyu uzun olanlar gereğini yerine getirsinler” diye ekledi.
KÜRTÇE TARTIŞMASI ÇIKTI
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise Meclis kürsüsünde Kürtçe konuşma yaptı. Sürücü’nün Kürtçe konuşmasına MHP sıralarından itiraz geldi. Sürücü konuştuğu sırada TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç, “Konuştuğunuz hiçbir şeyi anlamıyoruz” dedi. Sürücü “Neden burada 3-5 kelime konuşulmasına tahammül edemiyorsunuz. Bu benim anadilimdir. Kürtçe konuşmak, şarkı söylemek, hatta Kürtçe ıslık çalmak bile bu ülkede yasaklandı. Son süreçte Leyla Güven ve birçok kadına Kürtçe şarkı söyledi diye kendilerine ceza verildi. Biz Kürt’üz anadilimiz de Kürtçedir. Kürt düşmanlığında vazgeçin” diye konuştu.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin de yanında getirdiği bakliyat ve sıvı yağı Meclis kürsüsüne koydu. Maçin, GAP’ın neden bitirilmediğini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sorduklarını aktararak, ‘inşaatların devam ettiği’ yanıtını aldıklarını dile getirdi. Maçin, elindeki tabloyu göstererek, Tarım Bakanlığı’nın bütçesinin yüzde 34 oranında arttığını kaydetti. Maçin, elindeki ayçiçeği yağını, mercimeği ve nohuttu göstererek, “Bir litre ayçiçek yağı 58 lira, bir kilo nohut nereden geliyor? Meksika’dan. Bakın arkadaşlar, kırmızı mercimek, yeşil mercimek 13 lira, 15 lira. Kanada ürünü. Pirincimiz nereden geliyor, Tayland’dan” dedi.
“KÜRDİSTAN” İFADESİ TARTIŞMA YARATTI
Maçin, sözünü bitirirken “Biz HDP olarak halklarımızın örgütlü gücüyle bu büyük çöküşe dur diyeceğiz, geleceği biz inşa edeceğiz. Yeni Türkiye inşasında halkların kardeşliği ve birliğini biz sağlayacağız. Türkiye demokrasi ve barış, Kürdistan’a özgürlük şiari ile” diye konuştu. AKP ve MHP’li milletvekilleri tepki gösterdi. Başkanvekili Sadi Bilgiç, “Kürdistan” ifadesini duymadığını kaydederek, “Tutanakları isteyeceğim. Arkadaşımızla bir şey konuşuyordum” diye milletvekillerine yanıt verdi.
3 BİRLEŞİMDEN ÇIKARMA CEZASI VERİLDİ
Sadi Bilgiç, daha sonra Nusrettin Maçin’nin “Kürdistan’a özgürlük” sözünün İç Tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle Maçin’e üç birleşim Meclis’ten çıkarma cezası verilmesini önererek bunu oylattı. Maçin’e, üç birleşimden çıkarma cezası verildi.

Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.