Fransız senatör Abdullah Öcalan ile görüşmek için bakanlığa başvurdu

Fransız senatör Abdullah Öcalan ile görüşmek için bakanlığa başvurdu

Fransız senatör Pascal Savoldelli, Öcalan ile görüşme talebi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Savoldelli, mektubunda Öcalan'la ilgili raporları hatırlattı.

Fransa Cumhuriyeti Paris Komünist Parti Senatörü Pascal Savoldelli, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na mektup yazdı. Savoldelli, mektubunda uluslararası sözleşmelere dikkat çekerek, bu konuda gerekli yasal izinlerin verilmesini istedi.

ohsj7ycphagspu7ngc7odnrn6e.jpg

'Hapishane koşulları sık sık aşırı sert olarak tanımlanmış'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Savoldelli’nin bakanlığa gönderdiği mektubu şöyle:

"Türkiye'de 25 yıldır tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın durumu hakkında dikkatlerinizi çekmek için Fransa Cumhuriyeti Senatörü sıfatıyla size yazıyorum. Bildiğiniz gibi, Abdullah Öcalan 1999 yılında tutuklanmış ve o tarihten bu yana Yüksek Güvenlikli İmralı Cezaevi'nde tutulmaktadır. İnsan hakları savunucusu kuruluşların raporları, Öcalan'ın ziyaret ve iletişim hakları üzerinde ciddi kısıtlamalar olduğunu, bu durumun mahkum haklarına ilişkin uluslararası standartların ihlali anlamına geldiğini defalarca dile getirmiştir. Bu yıllar boyunca, hapishane koşulları sık sık aşırı sert olarak tanımlanmış, uzun süreli tecrit dönemleri olmuştur. Abdullah Öcalan, Türk hükümeti ile Kürtler arasındaki barış müzakerelerinde kilit bir aktör olmuştur."

'Sağlık durumu ve tutukluluk koşulları hakkında bilgi talep ediyorum'

Çözüm Süreci'ne de değinen Savoldelli mektubunu şöyle sürdürdü:

"2013 yılında başlatılan barış görüşmeleri sırasında Öcalan, arabulucu olarak rol oynamış, ateşkes çağrısında bulunmuş ve düşmanlıkların sona erdirilmesini istemiştir. Yine de, Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesi, kendisinden 5 yıldır haber alamamış, sadece Mart 2021'de aile üyelerinden biriyle tek bir telefon görüşmesi yapmıştır. Bu görüşme 4 dakika sürmüş ve konuşma devam ederken kesilmiştir. Bu durum, Öcalan'ın temel haklarına, özellikle de yakınları ve yasal temsilcileri ile iletişim kurma hakkına ilişkin derin endişeler uyandırmaktadır.

Uluslararası hukuk adına, özellikle Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme (MSHİS) ve Birleşmiş Milletler Mahpusların Muamelesine Dair Standart Asgari Kurallar (Nelson Mandela Kuralları) uyarınca, Abdullah Öcalan'ın sağlık durumu ve tutukluluk koşulları hakkında bilgi talep ediyorum. İnsan haklarına saygı, tüm mahpusların ziyaret ve dış dünya ile iletişim kurma hakkı da dahil olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin de taraf olduğu uluslararası topluluk tarafından kabul edilen temel bir ilkedir.

'Ziyaret etmek istiyorum'

Ayrıca, parlamenter olarak, Abdullah Öcalan ile avukatlarının da bulunduğu bir ortamda görüşme hakkımı kullanmak istiyorum. Bu girişim, Avrupa Konseyi ve Türkiye'nin de imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin değer ve taahhütlerine uygun olarak insan haklarının gözetimi ve teşviki misyonum çerçevesinde yer almaktadır. Bu ruhla, Abdullah Öcalan'ı ziyaret etmek için gerekli iznin tarafıma verilmesini rica ediyorum. Bu talebinize göstereceğiniz ilgi için şimdiden teşekkür eder, bu ziyareti en kısa sürede düzenleyebilmek amacıyla olumlu yanıtınızı beklerim." 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.