Erdoğan'ın TOKİ açıklamasına Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası'ndan yanıt: 'Etki sağlamayacak'

Erdoğan'ın TOKİ açıklamasına Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası'ndan yanıt: 'Etki sağlamayacak'

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 0,99 faizli konut kredisinin işe yaramadığını ve yeni planlanan 150 bin TOKİ konutunda da sayı artırılmazsa benzer bir durumun yaşanacağını söyledi.

Türkiye’deki konut ve kira fiyatlarındaki yüksek artışa karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç kamu bankasından sıfır konutlar için yüzde 0,99 faiz oranıyla kredi çekilebileceği müjdesini açıklamıştı. Ancak bu müjde ile birlikte konut fiyatları artmayı sürdürdü ve kiralar da asgari ücreti bulan artış oldu. Yine sorunu çözmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle TOKİ’nin devreye gireceği ve 81 ilde 150 bin konut yapılacağı açıklandı.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, konut piyasasındaki bu krizi ANKA Haber Ajansı’ndan Tamer Arda Erşin ve Gürkan Demirtaş'a değerlendirdi. Akçam, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı düşük faizli kredi müjdesinin beklenen etkiyi yaratmadığına dikkat çekerek, “Piyasada anlık bir etki yarattı ama mal sahiplerinin fiyatları yükseltmesi noktasında bir etki yarattı” dedi. Kamu bankalarının zorunlu kıldığı şartlara uyan yurttaş sayısının az olduğunu dile getiren Akçam, “Parmakla gösterebilecek kadar sayı oldu. Piyasayı rahatlatmak adına yapılan güzel bir eylem ama açıkçası tutmadı” diye konuştu.

Akçam, ev almak isteyenlerin en büyük handikabının fiyatlar olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Fiyatların yükselmesi, alım gücünün azalması, banka konut kredilerinin belli bir oranda olması... Bankalarımız şu anda 500 bin lira kredi veriyor. Maaş geliri uyan kişilere bile zor çıkıyor. Şu anda 150 bin lira civarında konut kredisi veriliyor. Dolayısıyla insanların konut almada zorlandığı bir dönem. Kiralık tarafına yöneliyorlar. Kiralık tarafında da malumunuz fiyatlar çok yüksek.”

“SAYIYI ARTIRARAK ÇÖZÜM BULUNABİLİR”

Akçam, Erdoğan’ın son açıkladığı TOKİ eliyle sosyal konut yapılmasına ilişkin de değerlendirmede bulunarak şöyle konuştu:

“En son yapılan 150 bin konutluk proje açıklamasında Sayın Cumhurbaşkanımızın, burada sayı yükseltilirse başarılı olacağını düşünüyorum. 150 bin değil de 1,5 milyon olursa daha başarılı olur. Her ile eşit oranda dağıtılacaksa bin 800 civarında bir konut düşüyor. Bu Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde etki sağlamayacak. Ama küçük şehirlerde ihtiyacı biraz daha olsa geçiştirecek. Nüfusu 50-60 bin olan illerimizde faydalı olur. Ama büyükşehirlerde sayıyı artırarak çözüm bulunabilir.

Orada bir ince ayrıntı var. Hükümetimiz, sağ olsunlar arsa tahsisini kendisi yapacak ve üzerine konutu yapıp barınma ihtiyacı olan kişilere verecek. Oradaki inşaat maliyeti de yüksek. Bugün bir konutun metrekare maliyeti 10 bin lira civarında. 100 metrekare olsa 1 milyon lira. 1 milyon liraya da almakta zorlanacak insanlar. Biz Ankara Emlakçılar Odası olarak, bununla ilgili Çevre, Maliye ve Ticaret bakanlıklarımıza bir sunum oluşturduk, öneri ve tekliflerde oluşturduk. Yakın zamanda sayın bakanlarımıza arz edeceğiz.”

“YÜZDE 10-15 ORANINDA DÜŞER”

Konut fiyatlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı TOKİ konutları yapılsa dahi aşırı bir oranda düşmeyeceğine dikkat çeken Akçam, şunları belirtti:

“Konut fiyatlarında şu anda zaten bir şişkinlik var. Geçen yıl 1 milyon liraya alabileceğiniz bir konut, şu anda 1 milyon 200 bin civarında. Onun 300-500 bin lirası civarında şişkin bir rakam. Benim piyasayı gözetlediğim şekliyle yıl sonunda yüzde 10-15 oranında düşer. Ama hükümetimizden aksiyonlu çıkışlar olursa, maliyeti düşürme adına bir şeyler olursa sert bir iniş olacağını düşünmüyorum ama yüzde 10-15 oranında aşağıya inebilir.”

Akçam, ilan sitelerinde gayrimenkullerin takibiyle ilgili tebliğ çıktıktan sonra mal sahiplerinin ilan sitelerinden ilanlarını çekmeye başladığını ve fiyatların biraz daha aşağıya indiğini, ancak bunun kalıcı bir çözüm olmadığını dile getirdi.

Akçam, gelecek yıl ev ve kira fiyatlarını şimdiden öngöremediklerini aktararak, “Önümüzdeki bir yılı okuyamıyoruz maalesef. Bizler, emlak danışmanları olarak bu problemlerden rahatsızız. Biz istiyoruz ki stabil hale gelsin. Günlük, haftalık bir değişim olmasın. Stabil bir noktada kalsın. Lokasyona göre belediyelerle beraber fiyat belirlemesi yapılsın. Bu fiyat üzerinden fazla çıkış olmasın. Yüzde 5-10 bir opsiyon olsun. Kira noktasında da belirgin bir duruş ile çözülür diye düşünüyorum” dedi.

“KİRALAR ÜNİVERSİTELERİN AÇILMASIYLA ARTACAK”

Akçam, üniversitelerin açılmasıyla birlikte kira fiyatlarının da yükseleceği uyarısında bulunarak şunları söyledi:

“Kiralık piyasası bir, iki tık yukarı çıkacak. Öğrenci arkadaşlarımızın baraj sorunu yok. Yüzde 90’ı tercih ettiği üniversiteye girecek. Kalabalık öğrenci kitlesi oluşacak. İhtiyacı karşılamak için Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sayıyı daha da artırması lazım. O noktada KYK hazırlığını yapmıştır ama orada yetmeyen öğrenciler, dışarıda kendilerine konut tutacak. Burada da geçen yıl öğrenci başı 300-350 lira ödeyerek bir evde üç kişi kalabiliyordu. Bu yıl 3-5 bin liralık kiralık dairede oturdukları zaman kişi başı bin 500 liraya yakın paylaşım olacak. Burada ailelere ciddi yük olur. Bu manada yurtların çoğalması gerekiyor. Yurtlar için kiralık binaların çok olması lazım ki öğrenci kardeşlerimiz daha rahat ortamda öğrenimlerini yapsın.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.