Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyeliği karşısında iadesini istemişti: Avrupa Sürgünler Meclisi'nden 'Ragıp Zarakolu' açıklaması

Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyeliği karşısında iadesini istemişti: Avrupa Sürgünler Meclisi'nden 'Ragıp Zarakolu' açıklaması

Avrupa Sürgünler Meclisi, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliği karşılığında iadesini istediği isimler üzerine açıklamalarda bulundu. Açıklamada, “Sürgün statüsünü lümpen bir tüccar pazarlığına indirgeyen bu tutum sadece utanç vericidir” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için iadelerini şart koştuğu ülkede yaşayan siyasi sürgünler tartışma konusu oldu.

Avrupa Sürgünler Meclisi, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliği karşılığında iadesini istediği isimlerden yazar, yayıncı ve insan hakları aktivisti Ragıp Zarakolu hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Yapılan açıklamada, “Sürgün statüsünü lümpen bir tüccar pazarlığına indirgeyen bu tutum sadece utanç vericidir” denildi.

İşte o açıklama:

“Her türlü sorunu fırsata çevirip kendi siyasal ömrünü uzatmaya çabalayan AKP iktidarı bu sefer de İsveç ve Finlandiya’nın NATO`ya üyelik başvurusundan ne koparabilirim diye harekete geçti. Bunun için de bu ülkelerdeki sürgünleri ve muhalifleri şantaj aracı olara kullanmayı deniyor. Aralarında üyemiz Ragıp Zarakolu’nun da bulunduğu 30 kişilik bir sürgünler listesi basına yansımış durumda. Ragıp Zarakolu, 2012 den beri uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak iltica statüsünde İsveç'te bulunuyor.

Ancan hiçbir hukuk kuralını tanımayan T.C. Devleti aynı şekilde Avrupa ülkelerine de bu hukuksuzluğunu dayatmaya çalışıyor. Bunun için de her fırsatta buradaki sürgünleri ve muhalifleri bir şantaj aracı olarak kullanmayı sürdürüyor. Sefalet ve ürküntüyle boğuşan toplumu ülke içinde ekmek kuyruklarına sürerken, uluslararası hukuk ihlallerini alışkanlık haline getirip, sürgün statüsünü lümpen bir tüccar pazarlığına indirgeyen bu tutum sadece utanç vericidir.

 

Uluslararası hukuğun onayladığı sürgünlük statüsünün muhatabı kurum ve yapıları bu gerçeğin tahrif edilmesine, indirgenme ve sıradanlaşmasına karşı sorumluluklarını bir kez daha hatırlatırız. Hiç bir sürgün tehditten ve şantajdan korkmuyor. Faşizme direniyoruz. Zindanlar boşalacak, biz ülkemize döneceğiz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.