Erdoğan: İsrail üzerindeki baskının daha da artması için çalışacağız
Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde İsrail hükümeti üzerindeki baskının daha da artması için çalışacağız. Gazzeli kardeşlerimize yalnız olmadıklarını daha fazla hissettireceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema, baş başa ve heyetler arası görüşmeleri ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, şunları söyledi:
"Bugün yaptığımız ikili ve heyetler arası görüşmelerde aramızdaki iş birliği potansiyelini ayrıntılı şekilde değerlendirdik. Biraz önce imzaladığımız anlaşmalarla ilişkilerimizi ileriye taşıma irademizi teyit ettik. Son dönemde şirketlerimiz, inşaat ve enerji alanlarında Gabon'da önemli projeler üstleniyor. Müteahhitlerimizin yürüttüğü projelerin toplam değeri 2,5 milyar doları aşmış durumda. Sayın Nguema'nın önderliğindeki kalkınma stratejisi kapsamında, bilhassa konut, enerji, dijital dönüşüm ve madencilik gibi alanlarda özel sektörümüzün görev almaya hazır olduğunu kendilerine ifade ettim. Aynı şekilde, tarım, balıkçılık, bilim ve teknoloji gibi alanlarda da Gabon'la tecrübemizi paylaşmaya hazırız.
Kıymetli basın mensupları, Türk Hava Yolları’nın doğrudan uçtuğu Gabon’da, Türkiye Maarif Vakfımızın 2018’den bu yana sürdürdüğü hizmetleri çok değerli buluyorum. Halen 700'e yakın öğrencinin eğitim aldığı okulun kapasitesini artırmaya ve yeni eğitim kurumları açmaya hazırlanıyoruz. Gabon, Afrika kıtasında FETÖ ile mücadelemize en hızlı destek veren ülkelerin başında geliyor. Kendilerine bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum."
"Gazze konusunda siyasi polemik peşinde değiliz"
Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı ile Gazze’deki soykırımı da görüştük. Afrikalı kardeşlerimizin Filistin halkıyla güçlü dayanışması malumdur. İsrail’in Gazze’de 22 aydır sürdürdüğü katliam politikasına en net tepkilerin geldiği bölgelerden biri de Afrika kıtasıydı. Masum çocukların açlıktan öldüğü, gıda yardımı almak için toplanan sivillerin bilerek kurşunlandığı bir vahşet tablosuna kimse sessiz kalamaz. Zerre kadar vicdanı, merhameti, insanlık onuru olan herkesin bu zulüm karşısında sabır taşı çatlamak üzeredir. Önceliğimiz, Gazzeli kardeşlerimize insani yardımların ulaştırılmasıdır. İnsanlık cephesi olarak bu zulmün durdurulması için ne gerekiyorsa yapmakla mükellefiz" dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Son günlerde Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa’dan yükselen insani tepkileri çok kıymetli buluyoruz. Filistin Devleti'nin tanınmasına yönelik atılan her türlü adımı memnuniyetle karşılıyoruz. İsrail'in soykırım politikasına karşı verilecek en etkili cevaplardan biri, 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüme destek vermektir. Geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Macron’u telefonla arayarak aldığı cesur karardan dolayı kendisine tebriklerimi ilettim. Gazze’deki insani felaketin önlenmesi hususunda, Cumhurbaşkanı Sayın Nguema’nın da bizimle benzer duyguları paylaştığını gördüm. Önümüzdeki günlerde İsrail hükümeti üzerindeki baskının daha da artması için çalışacağız. Gazzeli kardeşlerimize yalnız olmadıklarını daha fazla hissettireceğiz. Bölgede bir an önce ateşkesin sağlanması ve kalıcı barışın tesisi için daha fazla gayret göstereceğiz.
Burada şunu da özellikle ifade etmek isterim: Biz hükümet olarak Gazze konusunda siyasi polemik peşinde değiliz. Amacımız, Gazze'deki kardeşlerimizin acısını hafifletmek, yaralarına şifa olmak ve bir deri bir kemik kalmış masum yavrulara yardım elimizi daha fazla uzatmaktır. Ülkemizdeki tüm siyasi aktörlerden de konuya aynı yüksek hassasiyetle yaklaşmalarını, Türkiye’nin tüm dünyada takdir toplayan çabalarına zarar verecek cahilce söylemlerden uzak durmalarını bekliyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.