Erdoğan 'Bir daha gelmem' demişti: Trump Davos'ta imzalamak istiyor

Erdoğan 'Bir daha gelmem' demişti: Trump Davos'ta imzalamak istiyor

ABD Başkanı Trump'ın Barış Kurulu planı daha kurulmadan tartışma yarattı. Trump'ın kuruluş tüzüğünü Davos'ta imzalamak istemesi ise gözlerin, yıllar önce "Bir daha gelmem" diyerek zirveyi terk eden ve şu anda Barış Kurulu'na davetli olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a çevrilmesine neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın önerdiği Barış Kurulu, daha kurulmadan ciddi tartışmaların merkezine oturdu. Avrupa'dan kurulun işleyişiyle ilgili eleştiriler yükselirken İsrail de davet edilen ülkelerle ilgili itirazda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kurula Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko gibi otoriter isimlerin de davet edilmesi nedeniyle daveti açıkça reddeden ilk lider oldu. Trump ise başkanlık uçağına binmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada "Fransız şarabına yüzde 200 vergi uygulayınca Macron kurula katılacaktır" diye konuştu.

DAVOS'TA İMZALANMASINI İSTİYOR

Amerikan haber kuruluşu Bloomberg'in haberine göre Trump, kuruluş tüzüğünün perşembe günü Davos'ta imzalanmasını istiyor. Ancak davetliler, taslak metindeki bazı maddeler nedeniyle tereddütte.

Bu maddeler arasında kurulun daimi üyesi olmak isteyen ülkelerden 1 milyar dolar talep edilmesi bulunuyor. Her bir üye üç yıl boyunca kurulda yer alabilecek ancak daimi olarak kalmak isteyenlerden bu para talep ediliyor.

Taslakta ayrıca nihai karar yetkisinin büyük ölçüde kurul başkanında, bu durumda Trump'ta toplandığı görülüyor. Bu durum, toplanacak paranın nereye gideceği ve kurulun gerçekte ne kadar "uluslararası" olacağı gibi soruları gündeme getirdi.

ÜLKELER NASIL BAKIYOR?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kurul fikrine prensipte sıcak bakmakla birlikte ancak Gazze ile ilgili alt komitede Katar ve Türkiye'den yetkililerin yer almasının İsrail'le koordine edilmemesine tepki gösterdi.

Kanada Başbakanı Mark Carney, kurul fikrine prensipte açık olduğunu ancak şartların müzakere edilmesi gerektiğini söyledi ve Kanada'nın 1 milyar dolarlık ücreti ödemeyeceğini net bir şekilde ifade etti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise kurul fikrine destek vermekten kaçınarak müttefiklerle görüşeceğini söyledi.

Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei kurucu üyelerden biri olacağını açıkladı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise kendisini arabulucu olarak konumlandırarak "Üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

Davete en hevesli isimlerden biri Macaristan oldu. Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Başbakan Viktor Orban'a yapılan daveti "onur" olarak niteledi ve katılacaklarını açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderilen davetle ilgili olarak taslak metnin incelendiği ve konuyla ilgili Washington'la görüşmek istediklerini söyledi.

ERDOĞAN 'BİR DAHA GELMEM' DEMİŞTİ

İsrail'in 2008 sonu, 2009 başında "Gazze'ye yönelik "Dökme Kurşun Operasyonu" nedeniyle ciddi bir insani kriz yaşanmıştı. O zamanlar başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 29 Ocak 2009'da Davos'ta dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile "Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli" başlıklı panelde karşı karşıya gelmişti.

Peres'e 25 dakikalık süre verilip kendisine yalnızca bir dakika süre verilmesine sinirlenen Erdoğan meşhur "One minute! One minute!" çıkışını yapmıştı.

Sonrasında da Peres'e hitaben "Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz" ifadesini kullanmıştı. Erdoğan bunun üzerine "Benim için Davos bitmiştir. Buraya bir daha gelmem" sözleriyle paneli terk etmişti.

Cumhurbaşkanı o günden sonra bir daha Davos'a gitmedi. Ancak şimdi Trump'ın Barış Kurulu'nun tüzüğünün Davos'ta imzalanmasını istemesi nedeniyle Erdoğan'ın zirveye katılıp katılmayacağı merak konusu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.