Emin Çölaşan: 'Bir rezalet daha ortaya çıkmış...'

Emin Çölaşan: 'Bir rezalet daha ortaya çıkmış...'

Sözcü Gazetesi yazarı Emin Çölaşan, Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine olan borcunun yabancı basın aracılığıyla öğrenilmesini tenkit etti

'Yine yabancılardan öğrendik' diyen Sözcü Gazetesi duayen yazarı Emin Çölaşan, Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine olan borcunun yabancı basın aracılığıyla öğrenilmesini tenkit etti.

ABD Türkiye Büyükelçisi Satterfield, ABD’li ilaç şirketlerinin Türkiye’den 2,3 milyar dolar alacağı olduğunu, bunun tahsil edilememesi durumunda ilaç sevkıyatının durabileceğini söylemişti.

"Demek ki denizin bittiği yerdeyiz. Hastanelerimiz bile işte bu durumda iken siz ötesini düşünün!" diyen Çölaşan, "Hem de yine büyükelçinin ifadesine göre bu gerçekler bir yıl önce Recep Bey ve ekonomide rakamların 'Muhteşem (!)' gittiğini her gün iddia eden Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'la da konuşulmuş" ifadelerini kullandı.

Emin Çölaşan'ın Sözcü'deki yazısı

Sevgili okurlarım, Türkiye'de yaşıyoruz ama hiç bilmediğimiz bazı çok önemli konuları ne yazık ki yabancılardan öğrenmeyi sürdürüyoruz.

Dün medyaya yabancı haber ajansı Reuters tarafından geçilen bir haber düştü.

Haber özetle şöyle:

Türkiye ile ABD İş Konseyi arasında bir toplantı düzenlenmiş. Toplantıda bir konuşma yapan ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield şunları söylemiş:

“Türkiye'deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine borcu bir yıl içerisinde 230 milyon dolardan 2 milyar 300 milyon dolara çıktı.

Şirketlerimiz böyle devam etmek istemeyebilir, bu da Türkiye'nin çıkarına olmaz.”

★★★

Vay anasını sayın seyirciler…

Devlet ve üniversite hastanelerinin Türkiye'deki ilaç ve malzeme şirketlerine milyarlarca lira borcu olduğunu bilirdik de, yabancı şirketlere olan borcumuz gündeme pek gelmezdi.

Büyükelçi daha sonra şöyle demiş:

“ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la bir yıl önce yaptığı görüşmede, kendisine bu borç sorununun çözüleceği konusunda söz verilmişti. Türkiye, ilaç şirketlerini bazı alacaklarından vazgeçmesi için ikna etmeye çalışıyor. Şimdi ABD şirketlerinden borç indirimi istiyorlar! Bu da Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden bir istikamet değil!”

★★★

Adam ders verir gibi konuşmuş, daha ne desin!..

Demek ki denizin bittiği yerdeyiz. Hastanelerimiz bile işte bu durumda iken siz ötesini düşünün!

Hem de yine büyükelçinin ifadesine göre bu gerçekler bir yıl önce Recep Bey ve ekonomide rakamların “Muhteşem (!)” gittiğini her gün iddia eden Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'la da konuşulmuş.

Yani ABD Büyükelçisi son sözleriyle bizim hiç bilmediğimiz bir rezaleti daha ortaya çıkarmış.

Teşekkür mü edelim, ne yapalım!

★★★

Dün kamuoyuna bir haber daha yansıdı. Yerli İlaç ve Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği tarafından yapılan açıklama özetle şöyle:

“Bıçak kemiğe dayandı. Devlet ve üniversite hastanelerimizden alacağımız 26 milyar liraya (eski parayla 26 katrilyona) dayandı. Hastanelerimize 24 saat hizmet veriyoruz ama bize 16 aydan beri hiçbir ödeme yapılmıyor. Bu ay da ödeme yapılmazsa artık mal vermemiz mümkün olmayacak ve sağlık hizmetlerinde büyük aksamalar meydana gelecek. Bize ölümü gösterip hastalığa razı etmek istiyorlar. Eldeki stoklar tükendiğinde, bir süre sonra ameliyatlar yapılamaz hale gelecektir.”

https://www.sozcu.com.tr devamını okumak isterseniz tıklayınız

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.