Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hindistan-Pakistan-Çin arasındaki Cemmu Keşmir gerilimiyle ilgili sözleri Hindistan’da gerilime neden oldu. Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hindistan-Pakistan-Çin arasındaki Cemmu Keşmir gerilimiyle ilgili sözleri Hindistan’da gerilime neden oldu. Cumhurbaşkanı

Dün Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 75'inci yılı için düzenlenen oturumda liderlerin açıklamaları gündeme damga vurdu... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında Keşmir sorununu gündeme getirmesi Hindistan'ın tepkisini çekti. Hindistan'ın Daimi BM Temsilcisi TS Tirumurti, "Bu açıklamalar tamamen kabul edilemez" dedi.

23 Eylül 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler’de dün dünya liderleri düzenlenen oturumda arka arkaya açıklamalarda bulundu. Uluslararası kamuoyunda gündem olan konuşmacılar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması çok dikkat çekici idi.

Konuşmasında çeşitli  konulara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hindistan-Pakistan-Çin arasındaki Cemmu Keşmir gerilimiyle ilgili sözleri Hindistan’da gerilime neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Güney Asya'nın istikrar ve barışı için de kilit önem taşıyan Keşmir sorunu çözülebilmiş değil. Cemmu-Keşmir'in özel statüsünün ilgasının ardından atılan adımlar sorunu daha da karmaşıklaştırdı. Bu meselenin, diyalog yoluyla, Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ve özellikle Keşmir halkının beklentileri doğrultusunda çözülmesinden yanayız” sözlerine Hindistan’ın Daimi BM Temsilcisi TS Tirumurti sert tepki verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması İsrail tepkiyle karşılarken  Hindistan kabul edilemez diye tanımladı.

Hindistan’ın üst düzey diplomatı kişisel Twitter hesabından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden rahatsızlık duyduğunu söyleyerek, “Bu açıklamalar kesinlikle kabul edilemez. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Cemmu Keşmir konusunda yaptığı açıklamaları izledik. Onlar Hindistan’ın iç işlerine karışıyorlar ve bu durum tamamen kabul edilemez. Türkiye diğer ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermeli ve kendi siyasetleriyle ilgilenmeliler” ifadesini kullandı.

Hindistan’ın üst düzey diplomatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını tenkit etti. Tirumurti, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Cemmu & Keşmir konusunda yaptığı açıklamaları izledik. Hindistan’ın iş içlerine karışmaları tamamen kabul edilemez. Türkiye, diğer ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermeli ve kendi iç işlerine odaklanmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına Pakistan’dan tarafından kabul gördü. Pakistan’ın Başbakanı Imran Han, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BMGK’da tekrar Keşmir halkının haklarını destekleyerek sesini çıkarmasından dolayı çok minnettarız. Türkiye’nin desteği Keşmirlilerin mücadeledeki gücünün kaynağı” ifadesini kullandı.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.