CHP'li Gürer: “16 ayda 1 milyon baş hayvan ithal edildi”

CHP'li Gürer: “16 ayda 1 milyon baş hayvan ithal edildi”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulunda hayvancılık sorunları ve tarımda destekler üzerinde konuştu. Gürer, AKP Grup Başkan Vekili Şahin’e buğday alım fiyatı için yaptığı savunmaya tepki gösterdi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yanlış hayvancılık politikaları ve destekler üzerine bir konuşma yaptı.
Gürer, yem fiyatlarındaki artışın hayvancılıktaki sorunları artırdığını ve benimsenen yanlış politikalar nedeniyle hayvan varlığının azalması sonucu 16 ayda 1 milyon baş hayvan ithal edilerek çözümün ithalatta arandığını belirtti."
 
ARTAN YEM FİYATLARI, ET FİYATLARINI ARTIRDI

Hayvancılığın girdi maliyetleri içinde yüzde 70’lik payın yem gideri olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılığın sorununu çözmek için öncelikle işe yemden başlamak lazım. Yem sorunu çözülmeden hayvancılığın sorunları çözülmez çünkü hayvancılığın yüzde 70 giderini oluşturan yemdir. Özellikle ithal yemlerdeki fiyat artışı hayvancılığı önemli ölçüde riske sokmuştur.” dedi.

AKP’NİN YANLIŞ POLİTİKALARI, VATANDAŞIN ETEULAŞIMINI ZORLAŞTIRDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının benimsediği yanlış hayvancılık politikaları sonucunda vatandaşın pahalı et almak zorunda kaldığını belirterek, “Esasında diğer fiyat artışlarına göre etin pahalı olduğunu söylemek de çok gerçekçi olmaz çünkü hayvanın bir yıllık bakımıyla oluşan masraf ve giderlerinden sonra rafa yansıyan et fiyatları zeytine bakarsanız, diğer sebzeye bakarsanız yine de uygun bir fiyat gibi görülür.” şeklinde konuştu.

1 MİLYON BAŞ HAYVAN İTHAL EDİLDİ

İthalata dayalı politikalar ile sorunların çözülemeyeceğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Özellikle Türkiye'de ithalata dayalı bir politikayla sorunları çözme anlayışı bugünkü yaşadığımız sorunun temelini oluşturuyor. On altı ayda 1 milyon baş hayvan ithal edildi. Bunun yanı sıra, on altı ayda ithal edilen et ise 57.693 ton. 572 milyon 716 bin dolar et için yurt dışına verdik. Türkiye'de hayvancılığı geliştirmek için doğru politikalar uygulansaydı bugün yaşanan sorunlar olmayacaktı.” diye konuştu

ÇİFTÇİNİN KURBAN UMUDU DA SUYA DÜŞTÜ

1940 yılında bu ülkede 44 milyon hektar mera alanı varken bugün iktidara göre 14 milyon hektar, farklı kaynaklara göre 12 milyon hektar mera alanı olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mera hayvancılığını bitirmişiz, hayvanı kapalı alanda on ik ay beslemek durumundayız. İşte, besicilere gidiyoruz, kurban için umutları vardı ama geçen yıla göre müşterisinin en az yüzde 30 daha az geldiğini söylüyor, hayvanını satamıyor, satamadığı süre için de oturup bir hesap yapıyor, Türkiye'de uygulanan faiz politikasını dikkate alarak diyor ki: "Bu hayvanları elimden çıkarsam faizden daha çok gelir sağlayacağım." Böylece, hayvancılığa karşı bakışı da olumsuzlaşıyor. Keza, küçük, aile tipi işletmelerde artık ahıllar boşaldı. 1 ila 10 hayvanı olan bu işi yapamıyor çünkü çiftçilik yapmayanın hayvancılığı sürdürebilmesi artık olası değil. Yem fiyatlarının dışında, ahır giderleri ile veterineri, aşısı, işçisi, çobanı derken hayvancılık sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Uygulanan yanlış politikalar tüketiciye doğal olarak olumsuz yansıyor.” dedi.

DOĞRU POLİTİKALAR İLE SORUNLAR AŞILABİLİR

Hayvancılıkta yaşanan sorunların doğru politikalarla aşılabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Öngörülebilir bir politikayla dişi inek kesime giderken onun kesimi engellenseydi bugün bu sorun olmayacaktı. Hayvancılıkta bugün bir hayvandan en az 3 ile 5 yavru alınır ama dişi ineğin kesime gitmesiyle orada sorun oluştu. Hayvan hastalıklarının önüne geçilemedi, buzağı ölümleriyle ilgili gerekli çalışmalar yeterli ölçüde yapılamadı.” diye konuştu.

AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ ŞAHİN, BUGDAY ALIM FİYATINI SAVUNDU
 
AKP Grup Başkan vekili Leyla Şahin Usta, TBMM Genel Kurulunda buğday alım fiyatları ile ilgili konuştu. Şahin Usta’nın konuşması tutanaklara şöyle yansıdı: “Hububat fiyatlarıyla ilgili pek çok şey söylendi. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamada evet, taban fiyatlar söyleniyor ancak verilen desteklerin bilgilendirilmesi yapılmıyor; bunu açıklamak istiyorum. 2021-2022 yılında ton başına bin lirayken bu sene, 2024 yılında destek 1.750 liraya çıkarıldı. 
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Ne zaman ödeme? Bir yıl sonra, bir yıl sonra.
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Ayrıca, kaliteli buğday için ayrı bir fiyatlandırma daha yapılarak 500 TL ilave bir fiyat daha verilmektedir ki bu 500 lira özellikle kaliteli arpa ve buğdayın üretilmesine ve sertifikalı tohumun üretilmesine teşvik için verilmiş durumdadır. 
Temennimiz, tabii ki çiftçilerimizin maliyetlerini daha da düşürerek gelirlerini daha da iyi seviyelere çıkarmak ama günümüzün şartlarında ve verdiğimiz desteklerle taban fiyatın açıklandığı gibi değil, 11.500-12.500-13 bin lira kadar kaliteli buğdayla birlikte yükseldiğini söylemek istiyorum.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Çiftçiye geldi mi para yok!”
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Buğday fiyatıyla ilgili, mazot ve gübre desteğinin verilmediği söylendi. 590 lira mazot ve gübre ton başına yani 1750 liranın üzerine mazot ve gübre desteğinin de verildiğini özellikle belirtmek istiyorum. Toplam 29 milyar TL'lik bir destek bütçesi de sadece arpa ve buğday üreticisine ayrılmış durumda.” dedi.


MAZOT DESTEĞİ 16 MİLYAR TL, VERGİSİ 45 MİLYAR TL

TBMM’de Leyla Şahin Usta sözleri üzerine TBMM kürsüsünde konuşan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir de biraz evvel AKP Grup Başkan Vekilinin desteklerle ilgili açıklamasını bir örnekle size anlatayım, bu ülkede destek nasıl oluyor? Cumhurbaşkanlığının programında 2024 yılı için Mazota ayrılan destek 16 milyar lira görülüyor, çiftçiler tarımda yıllık ortalama 3 milyar litre mazot tüketiyorlar, ÖTV ve KDV olarak çiftçiden alınan 45 milyar lira yani ÖTV ve KDV'den aldığınız vergiyle "Çiftçiye verdik." dediğiniz desteği zaten alıyorsunuz. Bugün verilen destekler bir yıl sonra ödendiğinde enflasyon karşısında anlam yitiriyor.” şeklinde konuştu.
BUĞDAY ALIM FİYATINDAN MEMNUN OLAN BİR ÇİFTÇİ BİLE YOK
CHP’li Ömer Fethi Gürer, buğday alım fiyatlarının maliyetin altında açıklandığını belirterek, “Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri bölgelerine gittiği zaman buğday alım fiyatından memnun olan bir tek çiftçi bulamaz. Öyle olunca burada gelip fiyatı savunmak yerine uygulanan ekonomik politika nedeniyle düşük alım uygulamasına geçildiğini söylemek daha samimi olur. Burada da çiftçinin canına okunuyor. Bu fiyatlarla önümüzdeki yıl buğday üretimi de düşer.” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.