CHP'li Emir: 60 milyon dolar bakanlığın koridorlarında mı paylaşıldı?

CHP'li Emir: 60 milyon dolar bakanlığın koridorlarında mı paylaşıldı?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, aracı firmanın Çin’den bedelsiz aldığı halde 12 milyon dolarlık fatura kestiği 1 milyon doz aşı için TBMM kürsüsünden savcılığı göreve çağırdı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, aracı firmanın Çin’den bedelsiz aldığı halde 12 milyon dolarlık fatura kestiği 1 milyon doz aşı için TBMM kürsüsünden savcılığı göreve çağırdı.

Emir, “İlk partiden 12 milyon dolar aldıysa, toplamda 50-60 milyon doların Bakanlığın koridorlarında, paylaşılmadığını hanginiz söyleyebilirsiniz? Savcılığı devreye sokmamız lazım” dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği, ardından CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in belgelerini kamuoyu ile paylaştığı “bedelsiz 1 milyon doz aşı” ile ilgili Emir ve 21 milletvekili TBMM Genel Başkanlığına araştırma önergesi sundu.

Önerge üzerinde konuşan Emir, bedelsiz 1 milyon doz aşı için ödenen 12 milyon doların aracılık faaliyetinin karşılığı olduğunu belirterek özetle şu ifadeleri kullandı:

MÜHÜR, PATATES BASKI GİBİ

“Sayın Genel Başkanımız geçen hafta basit bir soru sordu, dedi ki: ‘DMO, ücretsiz girdiğini belgesiyle ispatladığımız 1 milyon doz aşı için herhangi bir ödeme yaptı mı, bir fatura kesildi mi?’ Sağlık Bakanı, Sinovac firmasından getirttiği belgeleri gösteriyor. Bu belge bir kâğıt parçasıdır, belge niteliği taşımaz. Bakın, garip olan, sanki bunda patates baskı bir mühür kullanılmış. Niye? Çünkü eğer Çin'de üretildiyse gerçekten bu belgeler Türkçesini niye üretiyorlar, zaten İngilizcesini yazmışlar?

AÇIKLAMALARDA TUTARSIZLIK VAR

Biz diyoruz ki: ‘Bu 12 milyon dolar sizin ısrarla sakladığınız aracı firmanın komisyonudur.’ Sayın Bakan şu belgeye güvenerek dedi ki: ‘Nakit akışı için yapılmış bir şey.’ Keymen firması dün açıklama yaptı, o da diyor ki: ‘Ben bazı masraflar yaptım, bu masraflar için de bana 1 milyon dozu ücretsiz yolladılar.’ Birisi ‘teminat’ diyor, diğeri ‘masraflara mahsuben, ticareten mahsuplaştık’ diyor. İki belge bile, iki firmanın sunduğu belge bile tutarsız. Açık seçik yakalandınız. Neresinden baksanız tutarsızlık var.

 

İLK PARTİDEN 12 MİLYON DOLAR

Acaba Bakanlığın içerisinde bu firmayla ortaklaşan ve sadece ilk partinin komisyonu olan 12 milyon doların ve daha sonra kazanılacak komisyonların paycısı olan başka birileri mi var? "Aracı" deyin, "komisyoncu" deyin, "distribütör" deyin, hiç fark etmez. Bakın, bu firma kendi nam ve hesabına çalışıyor. Kendi nam ve hesabına Çin'den aşıyı getiriyor ve Türkiye Cumhuriyeti devletine, DMO'ya satıyor. Konşimento kime aitse malın sahibi odur. Keymen firması, bu malın aracısıdır, bu mal ticaretinden de para kazanmaktadır. Şimdi, burada sorun, bir firmanın para kazanması değil, arkadaşlar. Burada sorun, buradaki fahiş fiyat farkıdır, sadece ilk partiden kazanılan para 12 milyon dolardır. Buna Meclis el koymayacaksa biz burada ne yapacağız Allah aşkınıza?

SAVCILIĞI DEVREYE SOKMAMIZ LAZIM

İlk parti ödemeden 12 milyon dolar aldıysa toplamda 50-60 milyon dolar aracılık faaliyetinden para kazanmadığını hanginiz iddia edebilirsiniz? Peki, bu 50-60 milyon doların Bakanlığın koridorlarında, gizli odalarında paylaşılmadığını hanginiz söyleyebilirsiniz? Savcılığı devreye sokmamız lazım. Bakanlıkta kimlerin ‘Keymen de Keymen’ diye herkesi dışladığını ben biliyorum.

İKTİDARIMIZDA MASAK BAKACAK

Bir gün, biz iktidar olacağız, MASAK bakacak, MASAK. MASAK vatandaşın paralarının nerelere gittiğine bakacak ve o paralardan kimin para kazandığını anlayacak. Bakın, Sayın Recep Akdağ Bakan, -karışmasın diye- yine güzel bir şey söyledi, dedi ki: "Bu şekilde üretici firmaları tedirgin etmeyelim." Doğru söylüyor ama bütün üretici firmaları tedirgin kim etti biliyor musunuz? Fahrettin Koca ve bürokratlar etti. O yüzden bir aşı alıyoruz sadece.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.