ÇGD Genel Başkanı Güleryüzlü'den Fahrettin Altun'a "Basın Kartı Davası" tepkisi: "Kan davasına çevirdi"

ÇGD Genel Başkanı Güleryüzlü'den Fahrettin Altun'a "Basın Kartı Davası" tepkisi: "Kan davasına çevirdi"

CHP’nin yerel basın çalıştayına katılan Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü, gazetecilerin basın kartı almasını zorlaştıran yönetmeliğe karşı açtıkları dava sürecinde yaşananlar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’u eleştirdi.

Güleryüzlü, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın başında bulunan Fahrettin Altun, ne yazık ki bunu bir kan davasına çevirmiştir. Israrla, hukuksuzlukla, arkadan dolanarak, hile yaparak bir şekilde kendi gazetecilerini yaratma çabasına girdi” dedi.

CHP’nin yerel basının sorunlarını masaya yatırmak için Muğla’nın Marmaris ilçesinde özel bir otelde düzenlediği Anadolu Buluşması Yerel Medya Çalıştayı 2021’in ilk günü sona erdi. Çalıştaya katılan Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, Basın Kartı Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğe karşı Danıştay’da açtıkları davanın geldiği aşamaya ilişkin değerlendirmede bulundu. Gazetecilerin basın kartı almasını zorlaştıran ve “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunmak veya bu davranışları alışkanlık haline getirmek” gibi hükümler içeren yönetmeliğe karşı açılan davada İletişim Başkanlığı’nın savunma verdiğini açıklayan Güleryüzlü, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın verdiği savunmanın orijinalliği vardı. ‘Basın kartı olmadan da gazetecilik yapılabilir’ deniyordu, Danıştay 10. Daire’ye yolladığı savunmada. Burada kendilerini açığa çakırmış oldular. Cezaevindeki gazeteci sayısını belirlerken basın kartını kriter alan bir anlayış, idari mahkemeye yolladığı savunmada gazeteciler için basın kartının kriter olmadığını ifade ediyordu. Bu çelişki, aslında iktidarın birçok baskısına paralel zemin oluşturan anlayışının göstergesiydi. Onların gazeteci tanımının ne olduğu net ortaya çıkıyor. Kendilerinin propagandasını ve sözcülüğünü yapan bir anlayışın gazeteciliğin tanımı içerisine girdiğini, bunu gördüklerinde ancak basın kartı verdiklerini işaret ediyor.

“HUKUKSUZLUĞA SON VERİLECEK, EMİNİZ”

Yaşanan yargılama sürecinde karşı karşıya kaldığımız en büyük sorun, aslında bir hukuk süreci değil de karşıdaki anlayışın basın özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına, halkın sözü, sorgulaması olan mesleğe karşı tutumlarının deşifresidir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın başında bulunan Fahrettin Altun, ne yazık ki bunu bir kan davasına çevirmiştir. Israrla, hukuksuzlukla, arkadan dolanarak, hile yaparak bir şekilde kendi gazetecilerini yaratma çabasına girdi. Davamız devam ediyor. En son aşamaya kadar taşıyacağız. İdari Dava Daireleri, yürütmeyi durdurma kararında adeta esastan karar oluşturdu. Süreç tekrar oraya taşındığında Kurul’un, kurulda bulunan hakimlerin tekrar aynı kararı vereceğini ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ısrar ettiği bu hukuksuzluğa son verileceğini umut ediyoruz, hatta eminiz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.