Beyaz Saray'da İsrail-BAE-Bahreyn normalleşme anlaşmaları imzalandı: Trump'a göre 5-6 ülke daha katılacak

Beyaz Saray'da İsrail-BAE-Bahreyn normalleşme anlaşmaları imzalandı: Trump'a göre 5-6 ülke daha katılacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda İsrail'in ilkin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ardından Bahreyn ile vardığı ilişkileri normalleştirmeye yönelik anlaşmalar, Beyaz Saray'da düzenlenen törende imzalandı.

ABD Başkanı Donald Trump ile damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in mimarı olduğu İsrail ile BAE'nin 'ilişkileri tamamen normalleştirme' ve İsrail ile Bahreyn'in 'tam diplomatik ilişki kurma' anlaşmaları için Beyaz Saray'da 'tarihi' imza töreni gerçekleşti. Bu uzlaşıya üç Semavi dinde yer alan İbrahim (Abraham) peygambere atıfla İbrahim Anlaşmaları (Abraham Accords) deniliyor.

Filistinlilerin 'Arap krallıklarının ihaneti' tepkisini gösterdiği, imzacı Arap tarafların ise 'İran'a karşı birlik Filistin davasından daha önemli' vurgusunu yaptığı anlaşmalar için İsrail adına Başbakan Benyamin Netanyahu, BAE adına Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed el Nahyan ve Bahreyn adına Dışişleri Bakanı Abdullatif el Zayani Beyaz Saray'a geldi.

Tören öncesi Oval Ofis'te BAE, Bahreyn bakanları ve Netanyahu ile ayrı ayrı gazetecilerin karşısına çıkan Trump, 5-6 ülkenin daha İsrail'le ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına katılabileceğini dile getirdi.

Trump, Netanyahu'yu ağırlarken "Yaklaşık 5 ülkeyle, ilaveten 5 ülkeyle yola koyulduk. 5-6 ülkenin daha çok süratle katılmasını sağlayacağız, halihazırda onlarla görüşüyoruz" diye konuştu.

Bazı anlaşmaların 3 Kasım ABD başkanlık seçimleri öncesi açıklanabileceğini söyleyen Trump, "Sadece halletmemize bakar" dedi.

Trump, "Seçimi kazanırsak İran'la anlaşma yapacağımızı sanıyorum" iddiasında da bulundu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.