Aytun Çıray'dan Bakan Koca'ya: "Hekim göçünü önleyici tedbirler almayı düşünüyor musunuz?"

Aytun Çıray'dan Bakan Koca'ya: "Hekim göçünü önleyici tedbirler almayı düşünüyor musunuz?"

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, yurt dışına göç eden hekim sayısında artış yaşandığını belirterek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, soru sordu.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, yurt dışına göç eden hekim sayısında artış yaşandığını belirterek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Yurtdışına göç etmelerindeki temel nedenler olan fazla mesai, uzun nöbet saatleri, düşük ücret, liyakat sorunu, şiddet vakaları, mobbing ve zorlu çalışma koşulları konularında iyileştirici ve göçü önleyici tedbirler almayı düşünüyor musunuz" diye sordu.

Aytun Çıray, çalışmak için yurt dışına göç eden doktorların sayısındaki artışı Meclis’e gündemine taşıdı. Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Çıray, önergesinde şunları kaydetti:

"SAĞLIK BAKANLIĞI DAHA NEYİ BEKLİYOR"

“2012'de sadece 59 doktor yurt dışına taşınma amacıyla başvuru yaparken 2021'in ilk 11 ayında bu sayı bin 200'ü aşmış, geçtiğimiz aralık ayı itibariyle bin 400'e dayanmıştır. Diğer yandan yaklaşık 8 bin tıp öğrencisinin ise mezun olduktan sonra hayatlarını Avrupa ülkelerinde kurmak istedikleri kamuoyu araştırmaları tarafından ortaya konmaktadır. Sağlık Bakanlığı, söz konusu hekim göçünün bu denli artmasına neden olan ekonomik ve sosyal nedenleri tespit edip derhal gerekli tedbirleri almak için daha neyi bekliyor?”

Başta Almanya ve İngiltere gibi ülkelere gidebilmek için Türk Tabipler Birliği’ne iyi hal belgesi başvurusu yapan hekim sayısındaki artışın son on yılda 24 kat arttığını kaydeden Çıray, gelişmiş ülkelerin doktorlar ve sağlık çalışanları ile ilgili ekonomik ve sosyal haklar bağlamında insani ve hakkaniyetli düzenlemeleri ciddiyetle uyguladığını belirtti. 

"İYİLEŞTİRİCİ ADIMLARIN ZAMAN KAYBEDİLMEDEN ATILMASI ŞARTTIR"

Çıray, önergesinde şu cümlelere yer verdi:

"Genelde hükümetin, özelde Sağlık Bakanlığı’nın politikaları yüzünden ortaya çıkan bu olumsuz tabloya bakıldığında, zaman kaybetmeksizin ciddi önlemler alınıp yeni düzenlemeler getirilmediği takdirde durumun vahametinin daha da ciddileşeceği hem sektörel olarak hem de yapılan kamuoyu araştırmaları ile öngörülmektedir. Hem sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi hem de Türk sağlık sistemi ve milletimizin geleceğinin tehlikeye atılmaması açısından iyileştirici yönde radikal adımların hiç zaman kaybetmeden atılması şarttır."

Çıray, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Son 5 yılda kaç tıp doktoru ve sağlık çalışanı yurt dışına göç etmiştir?

Şu anda kalıcı şekilde yurt dışına gitmek amacıyla iyi hal başvurusunda bulunan ve değerlendirme aşamasında olan kaç doktor bulunmaktadır?

Sağlık sektöründeki yurt dışına göç dalgasındaki dramatik artış nedeniyle doktor ve sağlık çalışanı ihtiyacı bulunmakta mıdır? Hangi uzmanlık alanlarında görülmektedir?

Başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarının yurt dışına göç etmelerindeki temel nedenler olan fazla mesai, uzun nöbet saatleri, düşük ücret, liyakat sorunu, şiddet vakaları, mobbing ve zorlu çalışma koşulları konularında iyileştirici ve göçü önleyici tedbirler almayı düşünüyor musunuz?”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.