AYM'nin Enis Berberoğlu kararına tepki

AYM'nin Enis Berberoğlu kararına tepki

Yıldız, ayrıca, Anayasa Mahkemesinin Enis Berberoğlu'nun hak ihlaline uğradığına yönelik kararı sonrasındaki üç CHP'li milletvekilinin TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a yarın gerçekleştireceği ziyareti de değerlendirdi.

"Bireysel başvuruya konu olan işlemlerde Anayasa Mahkemesine başvuru yapılmış olması, bazı CHP vekillerinin iddiasının aksine ceza hükmünün kesinleşmesini önlemez." ifadesini kullanan Yıldız, Anayasa'nın geçici maddelerini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Bu madde özel düzenlemedir, kişinin yeniden seçilmesi halinde o dosya için genel hüküm olan 83'üncü madde uyarınca dokunulmazlık vermez. AYM,  Enis Berberoğlu kararında bu düzenlemeyi dikkate almamıştır. Bu sebeple sözü edilen karar Anayasanın 138'inci maddesi 1'inci fıkrasına açıkça aykırıdır." 

Hak ihlali kararı nedeniyle "TBMM üyeliği" sıfatının otomatik olarak yeniden kazanılamayacağının altını çizen Yıldız, "Söz konusu AYM kararından sonra öncelikle yerel mahkemeye gidilmesi gerekir. Yargılamanın yenilenmesinden sonra verilecek karara göre hareket edilmelidir. Bu yol takip edilmeden Meclis Başkanının yapacağı herhangi bir işlem yoktur." şeklinde konuştu. (AA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.