Almanya'da seçim: Hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor. Koalisyon görüşmelerini CDU ile SPD yapacak
Almanya Seçim Kurulu’nun açıkladığı geçici resmi sonuçlara göre, muhafazakar CDU/CSU partileri yüzde 28,6 ile genel seçimi önde tamamladı. Merz liderliğindeki partilerin Meclis'te 210 sandalyesi var.
Almanya Seçim Kurulu, genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını duyurdu. Buna göre, Friedrich Merz Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) oluşan CDU/CSU, oyların yüzde 28,6'sını alarak seçimi önde tamamladı.
59 milyon 200 bin seçmenin olduğu ülkede, seçime katılım oranının yüzde 84 ile 1990'dan bu yana en yüksek düzeye çıktığı belirtildi.
Aşırı sağcı AfD ikinci sırada
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise bir önceki seçimlere göre oy oranını 10,4 puan artırarak yüzde 20,8 ile ikinci sırada yer aldı. Alice Weidel'in liderliğindeki parti, göçmen karşıtlığıyla biliniyor.
Sosyal demokratlar çöktü
Mevcut Başbakan Olaf Scholz’u yeniden başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) oy oranı bir önceki seçime göre 9,4 puan düştü. SPD, yüzde 16,4 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.
Küçük partilerde durum ne?
Yeşiller Partisi’nin 2021’deki seçimlere göre oy oranı düşerek yüzde 11,6'ya geriledi. Sol Parti ise oyunu bir önceki seçime göre 3,9 puan artırarak yüzde 8,8 oy oranını yakaladı.
Hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) ise seçimlerde yüzde 4,3 oy oranıyla, yüzde 5'lik barajın altında kaldı.
Sandalye dağılımı
Erken genel seçim sonuçlarına göre, Almanya Federal Meclis'te sandalye dağılımı şöyle olacak:
- CDU/CSU 210
- AfD 145
- SPD 118
- Yeşiller 94
- Sol Parti 62
Bu sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor. Almanya'da Federal Meclis'te çoğunluk sağlanması için en az 316 milletvekilini bulmak gerekiyor.
Koalisyon görüşmeleri başlayacak
Bu durumda toplam 328 milletvekiline ulaşan CDU/CSU ve SPD arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması en güçlü ihtimal. Nitekim Merz, aşırı sağcı Almanya için Alternatif ile herhangi bir anlaşma yapılmayacağı konusunda kararlıydı.
Hükümeti neler bekliyor?
Almanya’da seçim kampanyasının başını çeken konular ekonomi, göç ve güvenlikti.
AfD'nin ciddi oy oranlarına ulaşması, geleneksel merkez sağ ve merkez sol partilerin gerilemesi siyasi dengeleri yerinden oynatırken, sandıktan nasıl bir koalisyon çıkacağı noktasında belirsizlik sürüyor.
Almanya'nın yeni başbakanını dünya siyasetini etkileyebilecek önemli kararlar bekleyecek. Ayrıca yeni hükümet orduya daha fazla bütçe ayrılması için baskı altında olacak.
Almanya Ukrayna'ya en fazla askeri yardım sağlayan ikinci ülke. Bir sonraki hükümet, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i "diktatör" olarak nitelendiren ve Rusya'ya karşı oluşturulan Batı bloğunu delen bir ABD başkanıyla karşı karşıya gelecek.
Sırada başbakan seçimi var
Almanya'da seçimlerde Federal Meclis'teki 630 sandalye için 4 bin 506 aday ve 29 siyasi parti yarıştı.
Seçimden önce siyasi partiler başbakan adaylarını ilan ediyor. Ancak seçmenler, genel seçimlerde aslında doğrudan başbakana oy vermiyor. Seçmenler oylarıyla Federal Meclis'e gidecek milletvekillerini seçiyor.
Sandık başına giden her seçmen iki tercih yapıyor. Seçim pusulasındaki "birinci oy" ile seçmen doğrudan kendi seçim bölgesindeki bir adaya oyunu verecek. "İkinci oy" ise seçmene istediği bir siyasi partiye oy verme imkanı tanıyor. Başbakanı ise Federal Meclis seçiyor.
Seçimlerden birinci parti çıkan partinin başbakan adayı, koalisyon ortağı ya da ortaklarıyla yürütülen müzakerelerde uzlaşı sağlaması halinde, daha çok törensel bir rolü olan cumhurbaşkanı bu adayı meclise öneriyor.
Meclisteki oylamada mutlak çoğunluğun oylarını alması halinde başbakan yemin ederek görevine başlıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.