Akşener, Aydın, Özdağ: İYİ Parti'nin sacayağı nasıl dağıldı?

Akşener, Aydın, Özdağ: İYİ Parti'nin sacayağı nasıl dağıldı?

İYİ Parti’nin kuruluş sürecinde Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, partinin “sacayağı” olarak anılıyordu.

Yerel seçimlere 'hür ve müstakil' girme kararı alan İYİ Parti'de seçim öncesi ve sonrasında istifalar peş peşe gelmişti. Son olarak da İYİ Parti'nin kurucularından Ankara Milletvekili Koray Aydın, partisinden istifa etti.

Koray Aydın için son damla

Aydın, partinin eski genel başkanı Meral Akşener'in, Cumhurbaşkanı Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin konusunun ve içeriğinin açıklanmamasına tepki gösterdi. Aydın, "Saray'daki malum görüşme ve sonrasındaki gelişmeler, bardağı taşıran son damla olmuştur" dedi.

Vekil sayısı 34'e düştü

Koray Aydın’ın istifasıyla, 2023 seçimlerinde 44 milletvekiliyle parlamentoya giren İYİ Parti’nin sandalye sayısı 34’e düştü. Aydın bağımsız milletvekili olarak siyasete devam edeceğini açıkladı.

İstifası sürpriz olmadı

fb185880-3466-11ef-b897-13a310eae57b-jpg.webp

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın aktardığına göre Meral Akşener ve Ümit Özdağ ile birlikte İYİ Parti’nin kuruluşundaki üç önemli isimden birisi olan Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın istifası, günler öncesinden işaretlerini verdiği için sürpriz olmadı. Ancak yerel seçimler sonrasında “dağılma” sürecine girdiği yorumları yapılan İYİ Parti’nin kısa siyasi tarihindeki en önemli kırılma noktalarından birisi oldu.

Yakın çevresi, Aydın'ın partide kalarak “mücadele etmek” yerine istifayı tercih etmesinin nedeni olarak da Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu yönetiminin, Akşener’e Erdoğan görüşmesi nedeniyle tepkisiz kalmasını gösteriyor.

Sacayağı nasıl dağıldı?

İYİ Parti’nin kuruluş sürecinde kurucu Genel Başkan Meral Akşener, Teşkilat Başkanlığı’na getirilen Koray Aydın ve Genel Başkan Yardımcılığı'nı üstlenen Ümit Özdağ, partinin “sacayağı” olarak anılıyordu.

Ancak, partinin kuruluşundan bir süre sonra üç isim arasında ciddi görüş ayrılıkları ve yol ayrımları yaşandı, ve Aydın’ın istifasıyla sacayağı tamamen dağılmış oldu.

Partinin kurucu üçlüsündeki ilk kırılma, Ümit Özdağ’ın, şimdi partinin grup başkanvekili olan İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu’yu “FETÖ ile ilişkili” olmakla suçlaması ve partiden ihracıyla yaşandı. Yargı kararıyla partisine dönse de Özdağ, 2021’de istifa edip, Zafer Partisi’ni kurdu.

Koray Aydın ise partinin kurucu teşkilat başkanıydı. Akşener, partide önemli “güç odağı” olarak görülen Aydın’ı kademeli olarak teşkilattan uzaklaştırdı. Akşener, 2022’de Başkanlık Divanı’nda yaptığı değişiklikle Aydın’ı önce genel başkan vekilliğine, daha sonra Meclis grup başkanlığına getirerek, genel merkezden uzaklaştırdı.

Yerel seçim yenilgisinin ardından Akşener’in genel başkanlığı bırakması, parti için yeni bir dönüm noktası oldu. Sacayağının önemli isimlerinden Koray Aydın ise 27 Nisan’daki olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday oldu ancak, yarışı Akşener’in desteklediği Müsavat Dervişoğlu’na karşı kaybetti ve grup başkanlığını da bırakmak zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.