AKP'nin 'kadının soyadıyla imtihanı': Parti içinde neler konuşuluyor?

AKP'nin 'kadının soyadıyla imtihanı': Parti içinde neler konuşuluyor?

Bazı AKP kurmayları, soyadı düzenlemesinin yeni yasama yılına bırakılabileceğini söylüyor...

AKP, 9. Yargı paketinde yer alan ve tepkilere neden olan “kadının soyadı” düzenlemesini yeniden değerlendiriyor. CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlatırken, "En önemli haber; soyadı düzenlemesinin 9. Yargı Paketi’nden çıkarıldığına dair bilgiydi. Kadınların, eşitlikçi erkeklerin sesleri duyulmuş. Bakanlık yeniden değerlendirme yapacak" demişti.

Büyük olasılıkla paketten çıkacak

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre “kadının bekarlık soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesini” öngören maddenin, 9. Yargı paketinden çıkarılarak, yeni yasama yılına bırakılması gündemde. AKP kurmaylarına göre soyadı düzenlemesi büyük bir olasılıkla paketten çıkarılacak.

Bazı parti kurmayları, soyadı düzenlemesinin yeni yasama yılına bırakılabileceğini, ancak, mevcut düzenlemeden vazgeçilmemesi gerektiğini savunuyor. Gerekçe olarak da, kadının sadece bekarlık soyadını kullanmasının aile birliği ve çocuk açısından sorun yaratacak olması gösteriliyor.

AKP içinde ağırlık kazanan seçeneğin ise Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesi dikkate alınarak, kadının bekarlık soyadını tek başına kullanmasına olanak sağlanması olduğu belirtiliyor.

Teklife bir ifade eklenebilir


Bu konuda mevcut teklif metnindeki, “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır” hükmünün korunarak, “Kadın istemesi halinde, kocasının soyadıyla birlikte evlenmeden önceki soyadını veya sadece önceki soyadını kullanabilir” ifadesinin eklenebileceği ifade ediliyor.

825 kadın kendi soyadını kullanıyor

Kadına bekarlık soyadını kullanma izni verilmesini savunanlar, bunu yapılan etki analizlerine dayandırıyor. Etki analizlerine göre, Türkiye’de yaklaşık 42 milyon evli çift bulunuyor. Evli kadınların sadece 825’i, mahkeme kararı doğrultusunda, bekarlık soyadını kullanıyor. Hem bekarlık hem de eşinin soyadını kullanan kadınların sayısı ise 975 bin dolayında.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.