AKP'nin 'Alevi açılımı': Abdulkadir Selvi 8 ay arayla aynı maddeleri yazdı, bu kez tarih verdi

AKP'nin 'Alevi açılımı': Abdulkadir Selvi 8 ay arayla aynı maddeleri yazdı, bu kez tarih verdi

İktidara yakınlığıyla bilinen Selvi, cemevlerine yönelik yapılacak düzenlemelerin kasım - aralık aylarında yürürlüğe girmesinin beklendiğini söyledi. Gazetecinin aynı maddeleri sekiz ay önceki yazısında da benzer şekilde aktardığı görüldü.

Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerinde bulunan üç ayrı cemevine düzenlenen saldırı, Alevilerin taleplerini yeniden siyasetin gündemine getirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırıdan yaklaşık bir hafta sonra Hüseyin Gazi Cemevi'ne ziyarette bulunması ve bu buluşmadan kulislere yansıyanlar kimilerince 'oy hesabı', kimilerince 'samimiyet göstergesi' olarak yorumlandı.

İftara katılan Alevi dedesi ve Çankaya Cemevi Derneği Başkanı Ali Öz, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi taleplerini ilettiklerini anlatmış, Erdoğan'ın bu talebe ilişkin bir yorum yapmadığını belirtmişti:

“Ama bundan böyle devletin yanımızda olduğunu söylediler. ‘Sizi yalnız bırakmayacağız, herhangi bir talebiniz olursa yerine getirmeye çalışacağız,’ dediler."

Bu noktada gündeme, devletin Alevilerle ilgili atacağı adımlar ve bunların kapsamı gündeme geldi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugün 'Cemevleriyle ilgili düzenlemeler ne getiriyor?' başlıklı yazısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 8 Ağustos'ta çalışmalara başladığını söyledi:

"Aldığım bilgiye göre önemli bir mesafe alınmış. Ama bakanların hukuki ve idari düzenlemeler üzerinde biraz daha çalışması yapması gerekiyor. Çalışma olgunlaştıktan sonra kabine toplantısında ele alınacak. Sonra alınan karalar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak."

Selvi'ye göre cemevlerine yönelik şu düzenlemelerin yapılması bekleniyor:

"1) Cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanması.

 2) Cemevlerinde görevli Alevi dedelerine maaş bağlanması.

 3) Ayrıca cemevlerinin hizmetlerini yürüten bir görevliye maaş bağlanması.

 4) Cemevlerine tapuda özel bir imar lejantı verilmesi.

Üç bakanın çalışmasında cemevlerine hukuki bir statü kazandırılması amaçlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi ve Cemevi Daire Başkanlığı ya da Alevi-Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı gibi bir birim oluşturulup cemevlerinin oraya bağlanması planlanıyor."

'KASIM - ARALIKTA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR'

Gazeteci, düzenlemenin kasım - aralık aylarında yürürlüğe girmesinin beklediğini de sözlerine ekledi.

SEKİZ AY SONRA BENZER YAZI

Ancak Selvi, bu 'düzenlemelerin' bazılarına 29 Ekim 2021'de yayınlanan köşe yazısında da yer vermişti.

Erdoğan'ın 25 Ekim 2021'de düzenlenen kabine toplantısı sonrası yaptığı "Bugünkü kabine gündemimizde talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı bir çalışmayı da görüştük" şeklindeki açıklamaya değinen Selvi, "Bir dönem Alevi çalıştayları yapan ama bunu sonuca ulaştıramayan AK Parti, bu kez farklı bir yöntem izliyor. O da hak temelli bir açılım" diyerek şu maddeler üzerinde durulduğunu ifade etmişti:

"1) Cemevlerinin ibadethane sayılması talepleri söz konusu. Ama kabinedeki eğilim cemevlerinin ‘Kültür Merkezi’ statüsüne kavuşturulması yönünde.

 2) Cemevlerinde görevli olan dedelere maaş bağlanması.

 3) Cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanması."

ARADAN GEÇEN SÜRE ZARFINDA HİÇBİR ADIM ATILMADI

Köşe yazarının bu yazısının üzerinden sekiz ay geçti. İktidar kanadı bu süre zarfında Erdoğan'ın bahsi geçen açıklaması dışında herhangi bir adım atmazken, saldırının ardından bu düzenlemelerin benzer şekilde yine Selvi tarafından gündeme getirilmesi dikkati çekti.

Selvi, bu kez 'kasım - aralık' aylarını işaret ediyor. Söz konusu düzenlemelerin bu kez hayata geçirilip geçilmeyeceği merak konusu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.