AKP’li Yasin Aktay’ın hedefinde Ceza Hukuku ve Medeni Hukuk var: Muasır medeniyetten kasıt faşist Almanya ve İtalya
Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, CHP’nin vizyon toplantısını eleştirdiği yazısında hedefine ceza hukuku ve medeni hukuku koydu. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra yapılan hukuk reformlarını “ithal ikameli” diyerek eleştiren Aktay, “muasır medeniyet” ile kastedilenin faşist Almanya ve İtalya olduğunu ileri sürdü.
Yasin Aktay, Ceza Hukuku ve Medeni Hukuk alanında yapılan değişiklerle Almanya ve İtalya gibi faşist yönetimlerin örnek alındığını ileri sürerek “CHP’nin kuruluşundan itibaren bu ülkenin insanına ve değerlerine hiçbir zaman güvenerek bir vizyon ortaya koymadığını” savundu.
Aktay, Yeni Şafak’taki yazısında “Halk Partisi’nin vizyon toplantısında daha ilk başta görmeniz gereken halkı arayın ki bulasınız” diyerek şöyle devam etti:
“CHP kuruluşundan itibaren bu ülkenin insanına değer vermedi. Bazıları bunu CHP’nin çizgisinden bir sapma olarak niteliyor ama belli ki bu değerlendirmeler CHP’nin tabanına oynayarak başka bir CHP kimliği veya tarihi okuyorlar. CHP’nin tarihini bilenler başından beri başka türlü bir karakteri olmadığını görürler.
Bahsettiğimiz şey sadece ithal ikameli bir danışman tutmuş olmaları değil. Bu konuda da CHP’nin kuruluşundan itibaren bu ülkenin insanına ve değerlerine hiçbir zaman güvenerek bir vizyon ortaya koymadığını hatırlatmak gerekiyor.CHP Türkiye’ye daha ilk başlarda “çağdaş uygarlık” hedefini gösterirken bu hedefin Türkiye’nin sosyolojisine, değerlerine, tarihsel gelişimine ne kadar uyabileceğini hiç umursamamıştır.
Türkiye için uygulanmış toplumsal değişim projeleri baştan itibaren ithal ikameli olmuştur. Ceza Hukuku, Medeni Hukuk, medeniyet, kültür ve hayat tarzı projeleri vs.
Muasır medeniyetten kasıt faşist Almanya ve İtalya
Ayrıca ilk başlarda muasır medeniyetten kastın da bugünün veya o günün ABD’si veya İngiltere’si değil o zamanın faşist Almanya ve İtalya’sı olduğunu da azıcık tarih karıştıran herkes bilir. Nitekim o ülkelerde siyaset yoktu, siyaset “aydınlanmış despotların” tekelindeydi ve halka, halka rağmen çok acı reçeteler uyguluyordu.
Almanya ve İtalya’da siyasetsiz yönetim modelinin işleri hangi noktaya taşıdığını dünya çok acı bir tecrübeyle yaşadı, gördü. CHP ise hiçbir zaman uzmanların, çok bilmişlerin, kendilerini halktan üstün görenlerin kibirli anlayışından hiç kurtulamadı. Siyasetin daha geçerli olduğu demokratik zeminde o yüzden hiçbir zaman bir şansı olmadı.
Bugün ABD’li bir uzmandan, çok kitaplar yazmış, çok şey bilen birinden medet ummak, o yüzden zannedildiği gibi CHP’nin geleneksel çizgisinden bir sapma değil, o çizginin bir devamı. Üstelik hiç güncelleme ihtiyacı bile duyulmayan bir devamı.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.