Yargı, Limak'ın AOÇ'ta rezidans ve ticaret mahkemesi projesini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Şubesi eski başkanı Tezcan Karakuş Candan, Limak Holding’in AOÇ arazisinde yapmak istediği rezidans ve ticaret merkezine olanak sağlayacak imar planı değişikliğini mahkemenin iptal ettiğini duyurdu.
Limak Holding’in Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde yapmak istediği rezidans ve ticaret merkezine olanak sağlayacak imar planı değişikliği mahkeme kararıyla durduruldu.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi 47. dönem başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kısa Dalga’da yayımlanan “Çimento Fabrikası’ndan müze ve kültür sanata” başlıklı yazısında mahkemenin iptal kararının, istinaf mahkemesince de onandığını duyurdu:
"Atatürk Orman Çiftliği alanlarında Limak’ın konut ve ticaret yapmak için imar planlarının iptal edilmesi kesinleştiğine göre şimdi önümüzde önemli bir sorumluluk bulunmakta: Cumhuriyet döneminin önemli sanayi yapılarından olan Atatürk Orman Çiftliği alanında Atatürk’ün isteğiyle kurulan Ankara Çimento Fabrikası’nın ve alanının geleceği.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin önceki dönem yönetim kurulu tarafından açılan davada Limak Holding’in Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde yapmak istediği rezidans ve ticaret merkezine olanak sağlayacak imar planı değişikliği, Ankara 7.İdare Mahkemesi tarafından 2023 Nisan ayında iptal edilmişti. Atatürk Orman Çiftliği alanlarının doğal yapısını ve bütünlüğünü bozacağını alanda konut ticaret ve sanayi yapılarının yapılamayacağını vurgulayarak imar planlarını iptal edilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karara itiraz ederek istinaf mahkemesine taşımıştı. İstinaf Mahkemesi, Bakanlığın talebini Nisan 2024’te reddetti. Limak Holding ve Çevre Şehircilik Bakanlığı işbirliği içerisinde Atatürk Orman Çiftliği alanlarında yapılacak ticaret ve konut katliamı böylece durduruldu.
Atatürk Orman Çiftliği alanlarında Limak’ın konut ve ticaret yapmak için imar planlarının iptal edilmesi kesinleştiğine göre şimdi önümüzde önemli bir sorumluluk bulunmakta: Cumhuriyet döneminin önemli sanayi yapılarından olan Atatürk Orman Çiftliği alanında Atatürk’ün isteğiyle kurulan Ankara Çimento Fabrikası’nın ve alanının geleceği.”
Ne olmuştu?
Limak Holding, 1926 yılında AOÇ arazisinde kurulan ve 1989 yılında özelleştirilen fabrika arazisi üzerinde bir proje hazırlayarak söz konusu alanı yapılaşmaya açmak istemişti.
Hazırlanan proje dosyasında yer alan bilgilere göre; Kültür Varlıkları Bölge Kurulu, 16 Mayıs 2016 tarihinde, fabrika alanının “kültür varlığı özelliği taşımadığını” belirlemiş, Kurul, fabrika alanında imar planı yapılabileceğine karar vermişti. Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ise 24 Mayıs 2019 tarihinde fabrika alanında imar planı yapılmasına onay vermişti.
Limak Holding’in, 588 bin metrekare fabrika arazisi üzerinde, en çok dört katlı konut, ticarethane, okul, cami gibi birçok yapı için proje hazırlığında olduğu anlaşılmış; Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Limak’ın bu projesine karşı dava açmıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.