Yalova Atatürk Köşkündeki Skandal Görüntüye Tepki

Yalova Atatürk Köşkündeki Skandal Görüntüye Tepki

MAVİ YOL Hareketi sözcülerinden, eski milletvekili Hasan Macit, Yalova Atatürk Köşkü’ndeki Skandal Duruma Tepki Gösterdi

ATATÜRK KÖŞKÜ’NÜ KAPLICA SUYUNDAN YARARLANMAK İÇİN KONAKLAMA MEKANINA DÖNÜŞTÜRMÜŞLER… YAZIKLAR OLSUN!…

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir konumu olan Yalova’daki ATATÜRK KÖŞKÜ, son yıllarda bölge kaplıcalarına gelen ziyaretçilerin konaklama adresine dönüştürülmesi ve salonda dini propaganda amaçlı kitaplara rağmen, bir tek Atatürk konulu eserin olmaması ortaya çıktı.

Konuyu yerinde tesbit eden MAVİ Yol Hareketi sözcülerinden ve önceki dönem milletvekillerinden Hasan Macit, Cumhuriyet devrimlerinin gerçekleşmesi ve cumhuriyetin geleceğine yön veren düşünsel tartışmaların yaşandığı önemli olaylara tanıklık etmiş anıtsal bir yapının son dönemde sürüklendiği durumun, Cumhuriyet ve Atatürk’ün onuru açısından da düşündürücü olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin tepkisini, yerinde yaptığı tesbitlere ilişkin fotoğrafları da ekleyen Hasan Macit, Cumhuriyet’in 100. Onur Yılı’nda Yalova Atatürk Köşkü’ndeki son tabloya sert tepki gösterdi.

Tesbitlerini, belgeleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir mektup şeklinde yollayan MAVİ YOL sözcülerinden Hasan Macit, çağrısında şu görüşlere yer verdi:

...

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA;

Sayın Başkan,

Başkanlığınıza bağlı “Yalova Atatürk Köşkü”, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yer tutar. Cumhuriyet devrimlerinin gerçekleşmesi ve cumhuriyetin geleceğine yön veren düşünsel tartışmaların yaşandığı önemli olaylara tanıklık etmiş anıtsal bir yapıdır.

Sizin de bildiğinize inandığım kısaca öyküsü; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1929 yılında ziyaretine gelecek olan İran Şahı Rıza Pehlevi'yi doğa harikası (olağanüstü güzel) olan Yalova Termal’de ağırlamak ister. Köşkün yeri belirlenir ve yapımı 38 günde tamamlanır. 1929 yılı yazında köşk cumhurbaşkanlığı hizmetine verilir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, köşkü ülke sorunlarının uzmanları, ilgili kamu görevlileri, aydınlar ile tartışıldığı, düşünce alışverişinin yapıldığı yer olarak kullanır.

Örneğin; Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetsel ve sosyal yapısını etkileyen çok partili yönetime geçiş, Yerli Malı Haftası, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu'nun kurulması ve Kur'an'ın Türkçeleştirilmesi çalışmaları gibi dönemin birçok önemli kararları Yalova Atatürk Köşkü'nde tartışılarak alınır.

Hepimizin bildiği, Reşit Galip’in Atatürk’ü eleştirdiği tartışma ve İktisat Vekili Mustafa Şeref Özkan’ı Atatürk’ün eleştirdiği tartışmalar ve benzerleri Yalova Atatürk Köşkü’nde yaşanmıştır.

Bugünlerde Yalova Atatürk Köşkü, Atatürk dönemi işlevinden uzaklaşmış sadece kaplıca suyundan yararlanmak için gelenlerin konaklama yerine dönüşmüş durumdadır. Gelen konuklara hizmet etmekle görevli çokça çalışanın olduğu ama köşkün tanıtımı ile ilgili bilgisi olan uzman bir görevlinin bulunmadığı, adeta köşkün önemsizleştirildiği görüntüsünü vermektedir.

Her gün, köşkü görmek ve tanımak için gelen yerli-yabancı ziyaretçilerle dolup taşmakta, ama köşk ile ilgili bilgi verecek donanımlı bir görevli bulunmamaktadır. Bir polis memuru arkadaş gelenleri bilgilendirmeye çalışsa da yaşanan olaylarla ilgili yeterli ve doyurucu bilgi sunulamamaktadır.

Adı üzerinde “Atatürk Köşkü” kitaplığında, köşkün tarihi ve Atatürk ile ilgili kitap, dergi, yazılı veya görsel bulunmaz iken, son Osmanlı Padişahlarının yaşam öykülerini anlatan çokça kitap ve dergiler bulunmaktadır. Adeta, adı “Yalova Atatürk Köşkü” olan yapının Atatürk ile ilişkisi yok edilmeye çalışılmaktadır.

İçinde yer aldığınız AKP iktidar yetkililerin yeri geldiğinde “Osmanlı da bizim, Türkiye de bizim”, “Abdülhamit Han da bizim, Mustafa Kemal de bizim” söylemlerinin sözde kaldığı, Atatürk Köşkü kitaplığında görülmektedir. Halk arasında “ayinesi (aynası) iştir kişinin lafa (söze) bakılmaz” sözünde olduğu gibi yasak savmak için söylenen sözler geçersizdir. Geçerli olan söylediğini eyleme geçirmektir. Bilim insanı kimliğiniz ve görevinizin tarafsızlığı nedeniyle başkanlığınız döneminde, “Abdülhamit Han da bizim, Gazi Mustafa Kemal Paşa da bizim” sözlerinin eyleme geçireceğinize inanmak istiyorum.

Yalova Atatürk Köşkü kitaplığında elbette Osmanlı Padişahlarını anlatan kitaplar bulunsun. Ama, en azından Atatürk’ün Yalova Atatürk Köşkü’nde yaşadığı olayları, anıları anlatan eserlere de yer verilsin. Konukları, köşkün önem ve tarihi ile ilgili doğru bilgilendirebilecek uzman görevlendirilmesi de doğru olur kanısındayım.

Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümünde Yalova Atatürk Köşkü’ne gereken önemi vereceğinizi düşünüyorum. Saygılarımla…“

MAVİ YOL Sözcüsü Hasan Macit, bu başvurusuna TBMM Başkanlığı’nın nasıl bir yanıt vereceğini ve gereğinin yapılıp yapılmayacağını merak ettiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum