Uzay aracı kontrolsüzce Dünya'ya düşecek: Türkiye de risk altında

Uzay aracı kontrolsüzce Dünya'ya düşecek: Türkiye de risk altında

Yarım tonluk eski bir Sovyet uzay aracının 8-14 Mayıs tarihlerinde kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşmesi bekleniyor. Bilim insanlarına göre, Türkiye'deki yerleşimler de risk altında.

Sovyetler Birliği döneminden kalma, yarım tonluk uzay aracı Kosmos 482, Dünya atmosferine yeniden girerek yeryüzüne düşecek.

31 Mart 1972'de Venüs'e gitmek üzere fırlatılan uzay aracı, zamanlayıcıdaki bir sorunun motorun yanmasını erken kesmesi nedeniyle yörüngeden çıkamamıştı.

O günden bu yana, tam 53 yıldır Dünya'nın etrafında sürüklenen araç, çeşitli kaynaklara göre 8-14 Mayıs tarihleri arasında atmosfere yeniden girecek ve kontrolsüz şekilde düşmeye başlayacak.

Nereye düşebilir?

Bilim insanları, aracın düşme olasılığının yüksek olduğu bölgeler arasında Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye dahil Güneydoğu Avrupa'yı sayıyor.

Yörünge güzergahının temel alındığı hesaplamalar, kalıntıların büyük ihtimalle karaya düşeceğini gösteriyor. Özellikle Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan güzergahının üzerinde ve yerleşim birimlerine düşme riski var.

Ayrıca bilim insanlarına göre, yarım tonluk (495 kilogram) bu uzay aracının çarpma hızı ise saatte yaklaşık 242 kilometreye ulaşabilir.

Risk taşıyor

Bir uzay aracının düşüşü, parçalanıp atmosferde yandığında ya da düşüş Dünya'dan hesaplı ve kontrollü olduğunda pek büyük bir sorun değil.

Örneğin büyük yörünge istasyonu Mir, yörüngesinden çıkartılmış, Dünya'ya doğru gönderilmiş ve enkaz Büyük Okyanus'a düşmüştü.

Fakat Kosmos 482'in düşüşü kontrollü olmayacak. Özellikle tehlikeli olansa büyük ihtimalle atmosferde parçalanmayacak ve yanmayacak olması.

Bunun nedeni modülün daha yoğun bir atmosfere sahip ve daha yüksek ısılı Venüs'e inmek için tasarlanmış olması. Yani uzay aracı, Dünya'nın atmosferine kıyasla daha zorlu koşullarla başa çıkmak üzere üretildi.

Fırlatma sırasında teknik hata

Fırlatmanın ilk üç aşaması planlandığı gibi tamamlandı ve Dünya yörüngesinin eşiğine kadar geldi. Gezegenlerarası uzay araştırma istasyonunun daha sonra hedefine yönelmesi gerekiyordu.

Fakat roketteki ek güç bloğu aracı çalışmadı ve uzay istasyonunu Dünya'nın yörüngesinden çıkaramadı.

Bunun ardından, uzay istasyonuna "Kosmos 482" adı verildi. 1970'li yıllarda, Sovyet yönetimi başarılı olamayan fırlatmaları gizlemek için farklı numaralarla "Kosmos" kod adını veriyordu.

NASA'nın internet sitesine göre uzay aracı dört parçaya ayrıldı. İkisi dünya yörüngesinin alt kısımlarında kalırken, diğer ikisi 48 saat içinde atmosferde yandı. Fakat iniş modülü ve ana motor bloğu olduğu düşünülen iki parça daha yüksek irtifada, elips şeklinde bir yörüngeye oturdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.