Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Sistemi Tehlike Altında: Çözüm İçin Yapısal Reform Şart
Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemindeki kronik sorunlar yeniden gündemde. İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan ve Ozan Bingöl ile birlikte hazırlanan rapor, ülkenin sosyal güvenlik karnesini masaya yatırdı. Akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan rapor, mevcut sorunları ortaya koyarken çözüm için önemli önerilerde bulundu.
Rapora göre, Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin mevcut durumuna gelmesindeki en büyük etken, adil bir sistem oluşturulmasından çok popülist siyaset anlayışı oldu. Özellikle sıkça çıkarılan sosyal güvenlik afları, hem sistemin gelirlerini olumsuz etkiledi hem de SGK’nın alacaklarını tahsil etme kapasitesindeki yetersizliklere dikkat çekti.
Kayıt Dışı İstihdam ve Aktüeryal Denge Bozuluyor
Kayıt dışı istihdam oranının yüksekliği, işgücüne katılım oranının düşüklüğü ve işsizlik oranlarının fazlalığı, sosyal güvenlik açıklarının temel nedenleri arasında gösterildi. Bu faktörlerin, sistemin aktüeryal dengesini kalıcı olarak bozduğu ifade edildi.
Yolsuzluklar ve Denetim Eksiklikleri
Raporda, SGK’nın kurumsal kapasite eksikliklerine ve denetim yetersizliklerine de dikkat çekildi. Basına yansıyan birçok yolsuzluk olayı, SGK’daki harcama sistemindeki sorunları gözler önüne serdi. Yenidoğan çetesi, ilaç ve tıbbi cihaz yolsuzlukları, şişirilmiş hastane faturaları gibi olaylar, sosyal güvenlik sistemindeki güveni zedeliyor.
Belediye Borçları Gerçekçi Bir Gerekçe Değil
Belediyelerin SGK üzerindeki borç yüküyle ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, SGK’nın belediyelerden olan alacaklarının toplam borç içerisindeki payının çok küçük olduğu vurgulandı.
Reform İhtiyacı Şart
Raporda, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlayacak yapısal reformların önemi bir kez daha vurgulandı. İnsani, sosyal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sistem için şunlar önerildi:
Şeffaf ve etkin bir bütçe yönetimi
Mali disiplinin sağlanması
Yolsuzluklara karşı güçlü denetim mekanizmaları
Kayıt dışı istihdamla mücadele
Sosyal devlet ilkesine uygun bir yapı
Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Yol Haritası Gerekiyor
Raporda, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için mevcut durumun şeffaf bir şekilde analiz edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu sorunların çözümü için popülist politikaların yerine uzun vadeli, hesap verebilir ve adil bir sosyal güvenlik sistemi kurulması gerektiği ifade edildi.
Sosyal güvenlik sisteminin yaşadığı sorunlar EYT ile ilgili düzenlemeden kaynaklanmıyor, yıllardır süren siyasi anlayıştan kaynaklanıyor.@ipaistanbul tarafından yayınlanan @ozanbingoll ile birlikte hazırladığımız, kıymetli akademisyenlerin katkı sunduğu rapor Türkiye’nin sosyal… https://t.co/tyKE4VUbL9
— Dr. Buğra Gökce (@gokcebugra) November 18, 2024
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.