Türk vatandaşlığında yeni dönem: MİT ve Interpol şartı geliyor

Türk vatandaşlığında yeni dönem: MİT ve Interpol şartı geliyor

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı almak isteyen yabancılar için yeni güvenlik düzenlemeleri yürürlüğe girdi.

Yapılan yeni düzenlemeye göre Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) onayı ile Interpol doğrulaması olmadan yabancılara vatandaşlık verilmeyecek.

Güvenlik araştırmaları zorunlu

Yeni düzenlemelere göre, Türkiye Cumhuriyeti kimliği alacak yabancıların hem Emniyet hem de MİT tarafından yapılan güvenlik araştırmalarından geçmeleri gerekiyor. Bu araştırmaların olumlu sonuçlanmaması durumunda vatandaşlık başvuruları reddedilecek.

Interpol'den iki aşamalı doğrulama

Vatandaşlık sürecinde ayrıca Interpol'den iki defa doğrulama yapılması zorunlu hale getirildi. Başvuru aşamasında ve başvurunun sonuçlanmasına kısa süre kala Interpol doğrulaması yapılacak. Bu önlem, uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı almasını engellemeyi amaçlıyor.
 

11082023095454-65254-31385.jpg
İbrahim Taşyapan
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda sunumu yapıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı sunumda, Türk vatandaşlığı süreçlerinin işleyişi ve son dönemdeki iddialar hakkında bilgi verdi. Taşyapan, en önemli aşamalardan birinin Emniyet ve MİT’in yaptığı güvenlik araştırması olduğunu vurguladı. Bu kurumların onay vermemesi durumunda vatandaşlık işlemlerinin durdurulacağını belirtti.

Amaç kaçak göçmenlerle mücadele

İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de kanuni kalış hakkı olmayan yabancıların nikâh başvurularını kabul etmemeleri için valiliklere talimat gönderdi. Bu uygulama, kaçak göçmenlerle mücadele kapsamında yeniden hatırlatıldı. Yasal olarak Türkiye’de kalma hakkı olmayan yabancıların evlilik başvuruları kabul edilmeyecek. Örneğin, Fas hükümeti vatandaşlarının evlenme başvurularının kendi konsoloslukları veya büyükelçilikleri tarafından teyit edilmesini talep ediyor.

İkinci interpol raporu zorunlu hale geliyor

İbrahim Taşyapan, Emniyet ve MİT soruşturmalarının üzerinden beş altı ay gibi bir süre geçtiğinde tekrar Interpol’e sorularak ikinci bir doğrulama yapıldığını belirtti. Taşyapan ayrıca bu uygulamanın, güvenlik risklerini minimize etmek amacıyla yapılmakta olduğunu bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.