Türk Tabipler Birliği: Covid-19 süreci yönetilemiyor, sağlıkçılar yorgun, bıkkın ve öfkeli
Türkiye koronavirüs salgınında birinci dalganın ikinci pikini yaşıyor. Hem aktif vaka hem de ağır hasta sayısı giderek artıyor. Ankara başta olmak üzere Konya, Kayseri, Mardin, Diyarbakır ve Batman gibi pek çok ilde artış yaşanırken, Türk Tabipler Birliği’ne (TBB) göre özellikle Ankara’da tablo pek iç açıcı değil.
Türk Tabipler Birliği, sağlıkçıların tükenmek üzere olduğunu söylüyor. Euronews’e konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman’a göre; salgın süreci artık yönetilemiyor ve sağlık çalışanları yalnız bırakıldı.
TTB: Süreç yönetilemiyor, sağlıkçılar kendilerini yorgun, bıkkın ve öfkeli hissediyor
39’u hekim olmak üzere 90’dan fazla sağlıkçının yaşamını yitirdiğini söyleyen Adıyaman, sağlıkçıların bu süreçte kendilerini yorgun, bıkkın ve öfkeli hissettiğini ifade ediyor. Pandemi ile mücadele bireysel ve kamusal tedbirlerle olur diyen TTB Merkez Konseyi Başkanı, şu anda pandemi ile mücadelenin bireylere bırakılmasından yakınıyor.
Koronavirüsün ilk etabındaki artan vaka sayılarının aşağılara kadar çekilmesinde büyük bir fedakarlık içinde çalışan sağlıkçıların ciddi katkısı olduğunu söyleyen Adıyaman, şu anda sağlıkçıların ekipman dahi bulamadıklarına dikkat çekiyor.
Ayrıca sağlıkçıların bir tepkisi de bu hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilmemesine. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, iktidar ve muhalefet partilerine bu yönde bir yasa tasarısı sunmalarına rağmen, sağlıkçıların bu talebi ile ilgili hala bir kanun çıkmadığını ve özlük haklarının iyileştirilmediğini söylüyor.
‘Pandemide en önde çalışan sağlıkçılara yapılması gereken periyodik testler, ayrıcalıklı bir zümreye yapılıyor’
Pandemi sürecinde en önde çalışan sağlıkçıların periyodik testlerinin de yapılmadığını belirten TTB Merkez Konseyi Başkanı, periyodik testlerin bürokratlara, futbolculara ve ayrıcalıklı bir zümreye yapılmasına tepkili. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın söz vermesine rağmen hala bu testlerin yapılmadığını belirtiyor Adıyaman.
Aşının bulunmasının dünyadaki herkesin aşılanması anlamına gelmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sinan Adıyaman, bir kaç yıl daha devam edecek bu süreçte şeffaflığın önemli olduğunu belirtiyor.
‘Ankara’da insan sirkülasyonu fazla, hastanelerde yer kalmadı’
Ankara’da yaşanan artışı, siyasetin merkezi olması sebebiyle insan sirkülasyonun fazlalığına bağlıyor. Ankara’daki hastanelerde servisler ve yoğun bakımlarda yer bulunamadığını söyleyen TTB Merkez Konseyi Başkanı Adıyaman; ”Büyük bir sıkışıklık var ve önümüzdeki iki üç hafta içinde yoğunluk artacak” dedi.
Şu süreçte toplumsal hareketliliğin azaltılmasının önemine dikkat çeken Adıyaman, karantina süreçlerinin tedbirli ve kontrollü şekilde yapılması gerektiğini söylüyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.