Turhan Çömez: KAAN'ın deneme uçuşu çakma motorla.. 48 motorsuz uçak var
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Kaan uçukları ile ilgili olarak yaptığı açıklamaya tepki gösterdi: "Uçağın motoru bile dışarıdan geliyormuş. Deneme uçuşunu da çakma bir motorla yapmışsınız.” açıklamasını yaptı.
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, "KAAN’ı tamamen yerli ve milli diye pazarladınız ama, uçağın motoru bile dışarıdan geliyormuş. Deneme uçuşunu da çakma bir motorla yapmışsınız" açıklamasını yaptı.
Birleşmiş Milletler 80’inci Genel Kurulu kapsamında New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KAAN’ın motorları için gerekli lisansın ABD Kongresi’nde bekletildiğini açıklamıştı. CAATSA kısıtlamalarının müttefiklik ruhuna yakışmadığını belirten Fidan, motor lisansı alınmadan KAAN üretiminin başlayamayacağını söylemişti.
Çömez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sözlerini değerlendirdi. Çömez, “KAAN’ı tamamen yerli ve milli diye pazarladınız ama, uçağın motoru bile dışarıdan geliyormuş. Deneme uçuşunu da çakma bir motorla yapmışsınız! 48 adet motorsuz uçak… Nasıl vereceksiniz şimdi Endonezya’ya? Adamlar tazminat istemeyecek mi? Sülün Osman hayatta olsa şapka çıkarırdı bu yaptıklarınıza!" ifadelerini kullandı.
Erdoğan duyurmuştu
Türkiye'nin ilk milli muharip uçağı KAAN 21 Şubat 2024'te ilk uçuşunu gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu yıl Haziran ayında yaptığı açıklamada Türkiye'nin Endonezya'ya 48 adet KAAN ihraç edeceğini duyurmuştu.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın ilk uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8.000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını ifade etmişti.
İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek "Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" demişti .
Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor.
TUSAŞ'ın yayımladığı tanıtım metninde KAAN'ın, 2030'lu yıllardan itibaren F-16'ların yerini alabileceği savunuluyordu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.