Trump'tan Erdoğan'a “Türkiye Rusya'dan petrol almayı bıraksın” çağrısı
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş devam ederken Moskova'nın enerji gelirlerini kesme çabalarının bir parçası olarak Türkiye'ye Rusya'dan petrol almayı durdurma çağrısında bulundu.
Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Trump, bu ithalatı durdurmanın Türk mevkidaşının yapabileceği "en iyi şey" olacağını söyledi.
Oval Ofis'teki görüşme, ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarının kaldırılması veya gelişmiş F-35 savaş uçaklarının satışı konusunda herhangi bir kesin taahhüt içermezken, Trump her iki konuda da iyimserliğini dile getirdi.
Türkiye, 2019 yılında, Rusya'dan hava savunma sistemleri edinmesinin ardından, F-35 savaş uçağı için parça ürettiği programdan çıkarılmıştı.
Oval Ofis'te Erdoğan'la birlikte düzenlenen kısa soru-cevap oturumunda Trump, "Rusya, Ukrayna'ya karşı saldırganlığını sürdürürken" Türkiye'nin "Rusya'dan petrol almayı" bırakmasını istediğini belirtti.
Trump, "Yapabileceği en iyi şey Rusya'dan petrol ve gaz almamak," dedi. "Eğer bunu yaparsa, bu en iyi şey olur."
Trump, Erdoğan'ın hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından saygı gördüğüne inandığını ve bu sayede savaş üzerinde "istemesi halinde büyük bir etkisi" olabileceğini sözlerine ekledi.
Türkiye, Hindistan ve Çin ile birlikte, Moskova'nın petrol ve gaz ihracatında en büyük müşterileri arasında yer alıyor.
ABD başkanının bu yorumları, NATO ülkelerinin Rus petrolü ithalatını durdurmayı içeren koşulları karşılamaları halinde, Rusya'ya daha sert yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu söylemesinden sonra geldi.
Bu haftanın başlarında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı uzun konuşmada Trump, NATO müttefiklerini Moskova'dan enerji satın alarak "kendilerine karşı savaşı finanse etmekle" de suçlamıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.