Trump, Netanyahu'nun yanında 'işgal' planını açıkladı: 'ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak'
Trump, Netanyahu'yla yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağını ve bölgeyi yeniden inşa edeceğini söyledi. Asker gönderme ihtimalini dışlamayan Trump, Gazze'yi "Orta Doğu'nun Riviera'sı" haline getirme sözü verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.
Trump, Gazze'deki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
ABD Başkanı, Gazzelilerin taşınması gerektiğini iddia etti. Ürdün ve ve Mısır'la görüşmeler yaptıklarını söyledi.
'ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak'
Trump, emlak kralı olduğu günlerdeki düşüncesini koruyor gözüküyor:
"ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak ve biz de orada bir iş yapacağız. Patlamamış mühimmatın imha edilmesinden ve Gazze'nin iş ve turizm merkezi olarak yeniden inşa edilmesinden biz sorumlu olacağız. Mekanı dümdüz edip enkazlardan kurtulacağız. Ekonomik kalkınma yaratıp sınırsız sayıda iş ve barınma imkanı sunacağız."
Trump, Gazze'yi "Orta Doğu'nun Riviera'sı" haline getirme sözü verdi.
Asker gönderecekler mi?
ABD Başkanı 'eski düzene' geri dönemeyeceklerini ileri sürdü ve "Geri dönersek 100 yıldır olan şey tekrar edecek" ifadelerini kullandı.
Trump Gazze'ye asker gönderip göndermeyecekleri sorusuna ise "Ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bu gerekiyorsa, bunu da yaparız" diye yanıt verdi:
"Orayı devralacağız, kalkındıracağız ve (Gazze) Orta Doğu'nun gurur duyacağı bir yer olacak."
'İsrail'e aşığım, oraya gideceğim'
Trump Gazze'yi ziyaret ihtimali sorulduğunda ise "İsrail'e aşığım. Oraya gideceğim ve Gazze'ye gideceğim ve Suudi Arabistan'a gideceğim ve Orta Doğu'nun dört bir yanındaki her yere gideceğim. Orta Doğu inanılmaz, çok canlı bir yer - müthiş insanların yaşadığı çok güzel yerlerden yalnızca biri. Her yere davet ediliyorum ama bazılarına gideceğim" dedi.
'Orası insanların yaşayabileceği bir yer değil'
Gazze'nin artık tamamen yıkılmış bir bölge olduğunu ve yaşanabilir bir yer olmadığını söylen Trump, "Orası insanların yaşayabileceği bir yer değil ve geri dönmek istemelerinin tek nedeni alternatiflerinin olmaması. Bu yüzden insanların Gazze'ye geri dönmemesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Trump, Orta Doğu'da barışın sağlanması için Gazze krizinin çözülmesi gerektiğini ifade etti. Trump, Netanyahu'nun da böyle düşündüğünü sözlerine ekledi.
Trump, Mısır ve Ürdün ile görüştüklerini ve bu insanlara daha uygun koşullarda yaşayabilecekleri alanlar inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Eğer bir alternatifleri olsaydı, Gazze'ye geri dönmemeyi ve güvenli olan güzel bir alternatifte yaşamayı tercih ederlerdi." dedi.
Tek bir bölge olmak zorunda değil
Trump sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanların geri dönmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Gazze'ye geri dönün diyorsunuz. Orada sadece ölüm olacak. Bunu yapmanın en iyi yolu, dışarı çıkıp güneş ışığı alan güzel açık alanlarda güzel binalar inşa etmektir. O zaman Gazze'ye geri dönmek istemeyecekler. Kimse orada yaşayamaz. Diğer insanlar, çok zengin uluslar tarafından sağlanan büyük miktarda parayla inşa edebiliriz. Bu ülkelerden biri Ürdün olabilir, diğeri Mısır olabilir, başka ülkeler de olabilir. Dört, beş veya altı bölge inşa edebilirsiniz. Tek bir bölge olmak zorunda değil. Onların ölmeyecekleri bir yer, çünkü Gazze onların sonunda öleceklerini garanti ediyor."
Netanyahu’dan Trump’a övgüler
Trump'ı yeni döneminde ziyaret eden ilk yabancı lider olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise konuşmasında Trump'ı "İsrail'in Beyaz Saray'da bugüne kadarki en büyük dostusunuz" diye övdü.
Trump'ın iki hafta içinde, İsrail'in de çıkarlarına olan icraatlarını sayan Netanyahu "Bunlar sadece iki haftada oldu, bir de dört yılda olacakları hayal edebilir misiniz?"
Netanyahu, Trump'ın Gazze için farklı bir gelecek hayal ettiğini ve bunun da "tarihin akışını değiştirebileceğini" söyledi.
"İsrail savaşı zaferle sonlandıracak" diyen Netanyahu, bunun ABD için de bir zafer olacağını belirtti.
Hamas: Halkımız bu planların gerçekleşmesine izin vermeyecek
Hamas üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirme yönündeki açıklamalarının 'gülünç' ve 'absürt' olduğunu söyledi. Zuhri'ye göre, bu tür fikirler bölgeyi ateşleme kapasitesine sahip.
Sami Ebu Zuhri, Trump'ın önerdiği yer değişikliğinin "bölgede kaos ve gerginlik yaratmak için bir reçete" olduğunu söyledi.
Hamas tarafından yapılan bir açıklamada "Gazze'deki halkımız bu planların gerçekleşmesine izin vermeyecektir" dedi ve ekledi:
"İhtiyaç duyulan şey işgalin ve halkımıza yönelik saldırganlığın sona erdirilmesidir, onları topraklarından kovmak değil."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.