Toplu sözleşmede ikramiye oyunu: Büro-İş yargıya taşıyacak

Toplu sözleşmede ikramiye oyunu: Büro-İş yargıya taşıyacak

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Memur Sen ile hükümet arasında imzalanan toplu sözleşme ikramiyesiyle ilgili madde için “Üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin aylık olarak ödenmesinin toplu sözleşme metnine eklenmesi hem yasal değil hem de art niyetlidir” dedi.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi sürecinde müzakere aşaması önceki gün tamamlandı.

Masadaki tek yetkili konfederasyon olan Memur-Sen ile hükümet arasında 11 hizmet kolunda anlaşma sağlanırken, zam oranı konusunda mutabakata varılmadı. Son kararı Hakem Kurulu verecek.

Toplu sözleşmede uzlaşılan maddeler arasında yer alan ikramiyenin üç aylık değil aylık olarak ödenmesi kararı, yüzde 2 barajına takılan sendikaları vuracak.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuşan Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, bu düzenlemenin perde arkasında toplu sözleşmeye tepki gösteren sendikaların üç ay içerisinde yüzde 2 barajını aşabilecekleri endişesinin yattığını söyledi. Hamzaçebi, ikramiyenin aylık ödenmesi maddesine karşı dava açacaklarını da belirtti.

“Sembolik artışlar”

Memur-Sen’in genele yönelik 136 maddeyi müzakere edeceğini kamuoyuna açıkladığını, bunların içerisinde 6. ve daha önceki dönemlerden devam eden 53 madde bulunduğunu belirten Hamzaçebi, bu 53 madde içerisinde birkaç maddede ek ödeme puanları ile ilave ücretlerde yüzdelik oranda “dostlar alışverişte görsün misali” sembolik artışlar yapıldığını dile getirdi.

Hamzaçebi, “25 bin talep edilen emekli olanlara ödenecek tazminatı belirleyecek gösterge rakamı 13 bin 558 olarak aynen kalmıştır. Bu tazminat gösterge rakamı, memura seyyanen verilip emekliliğe yansıtılmayan 8 bin 77 TL dolayısıyla büyük önem arz etmekteydi” dedi.

“Refah payı yok”

Hamzaçebi, sözleşmede refah payı bulunmadığını, avukatlık vekâlet ücretleri ve yol tazminatları ile ilgili kazanım olmadığını dile getirdi.

Hamzaçebi, hizmet kolunda toplam sendikalı olabilecek çalışanların yüzde 2’den fazlasını üye yapmış sendikaların üyelerine üç ayda bir aylık veya ücretleri ile birlikte ödenen (ocak, nisan, temmuz, ekim) toplu sözleşme ikramiyesinin (şu an 700 TL) aylık olarak ödenmesi için düzenleme yapıldığını da bildirdi.

“Hem yasal değil hem art niyetli”

Daha önce yüzde 1 olan barajın Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine bu kez yüzde 2 barajı getirildiğini, konunun halen Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde bulunduğunu hatırlatan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

“Üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin aylık olarak ödenmesinin toplu sözleşme metnine eklenmesi hem yasal değil hem de art niyetlidir. Toplu sözleşme metni ile yasa değişmez. Kendilerine şu anda Türkiye’nin 3. büyük memur sendikası konfederasyonu Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikaları en büyük rakip olarak görmektedirler. Bizler Büro-İş Sendikası olarak toplu sözleşme metni yayınlanır yayınlanmaz toplu sözleşme ikramiyesinin aylık ödeneceği maddesine karşı dava açacağız.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.