Tom Barrack: 'Ankara, İsrail'in kötülüğünü istemiyor'
Trump’ın Suriye temsilcisi Tom Barrack Suriye’nin geleceğini İsrail’le anlaşmaya bağladı. Türkiye’nin Gazze’ye barış gücü göndermesini savundu ve Ankara ile Tel Aviv arasında normalleşmenin stratejik zorunluluk olduğunu söyledi
Trump’ın Suriye özel temsilcisi ve ABD’nin Türkiye büyükelçisi Tom Barrack, Washington’da İsrail'in aşırı sağcı basın kuruluşu Jerusalem Post'un konferansında Orta Doğu için vizyonunu anlattı.
Barrack, Suriye'nin geleceğinin İsrail'le anlaşmaya bağlı olduğunu vurgulayan Barrack, Türkiye'nin Gazze'ye barış gücü göndermesini de savundu.
Türkiye ve Katar'ın Gazze'deki barış sürecinde oynadığı rolün, Türkiye'nin barış gücüne katılmasıyla devam edebileceğini belirtti.
Bu önerinin İsrail'de büyük tepkiye sebep olduğunu kabul eden Barrack, 'Ankara'nın İsrail'in kötülüğünü istemediğini' söyledi.
Barrack, iki ülkenin basınının da durumu daha kötü yaptığını öne sürdü ve "Türkiye'de, İsrail'in Viyana'dan Dubai'ye kadar uzanmak istediği söyleniyor. İsrail'de ise Erdoğan için 'Osmanlı'yı yeniden kurmak istiyor' deniyor. İkisi de saçmalık" ifadelerini kullandı.
NORMALLEŞME 'FAZLA MANTIKLI'
Barrack, gerilime rağmen Erdoğan ve Netanyahu arasında normalleşme olacağını belirtti. Barrack, "bu durum stratejik olarak çok mantıklı" diyerek normalleşmenin son derece olası olduğunu vurguladı.
Barrack, "Kafkasya, Orta Asya, Hazar Denizi ve Akdeniz'i Türkiye ve İsrail üzerinden birbirine bağlamak, bölgesel ticareti dönüştürecek ve İran koridorlarına olan bağımlılığı azaltacaktır Tek gerçek engel var, o da İran” diye konuştu.
Türkiye'ye F-35 satışına gelince Barrack, İsrail'in buna şiddetle karşı olduğunu ve bu konunun kendi yetkisini çok aştığını itiraf etti. “Bu tartışma çok uzak bir ihtimal” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.