Teknoloji şirketlerinin algoritmalarını denetleyecek düzenleme yolda

Teknoloji şirketlerinin algoritmalarını denetleyecek düzenleme yolda

Türkiye'de, küresel ve yerel platform devlerinin algoritma ve uygulamalarını denetleyecek yeni bir düzenleme hazırlığı yapılıyor. Kurallara uymayan şirketlere ceza kesilecek.

Türkiye, teknoloji sektöründe son dönemlerde gündem olan ‘algoritma’ konusuna yönelik yeni bir yasal düzenleme hazırlığında. Planlanan bu yeni düzenlemeyle Google, Apple, Meta ve Amazon gibi küresel dev platformların yanı sıra Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel platformların algoritmalarını ve uygulamalarını denetim altına alınacak.

İhlal tekrarlanırsa ceza iki katına çıkacak

Böylece Rekabet Kurulu tarafından belirlenen kurallara uymayan şirketlere yıllık cirolarının yüzde 10’u kadar para cezası uygulanabilecek. Aynı ihlalin beş yıl içinde en az iki kez tekrarlanması halinde bu oran yüzde 20’ye çıkacak.

Sıralama ayrıcalığı yapılamayacak

Ekonomim'de yer alan habere göre; üst düzey yetkililerden edinilen bilgilere göre Türkiye'de önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa önerisi, belirli bir kriterin üzerindeki büyük teknoloji şirketleri arama motorlarında, uygulama mağazalarında veya pazar yerlerinde kendi hizmetlerini, rakiplerine göre daha avantajlı şekilde sıralayamayacak.

Bu yeni düzenlemeyle Apple gibi kapalı sistemlerde, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamaları platform dışından yüklemesine izin verilecek. Platformlar kullanıcı verilerini sadece açık rıza ile işleyebilecek ve ticari çıkarları doğrultusunda kullanımları sınırlandırılacak. Ayrıca, platformda faaliyet gösteren ticari işletmelere, platform üzerinden üretilen verilere ücretsiz ve anlık erişim sağlanacak.

Hizmete erişim zorlaştırılamayacak

Düzenleme kapsamında şirketler, sundukları hizmetlere erişimi zorlaştıran kısıtlamaları ortadan kaldıracak önlemleri almak zorunda kalacak. Kullanıcılar, platformda bulunan bir uygulama veya hizmeti değiştirebilecek, üçüncü taraf alternatiflere geçiş yapabilecek ve ek abonelik gerekliliği olmaksızın hizmetlere ulaşabilecek.

Şeffaflık ilkesi uygulanacak

Ticari hizmet sağlayıcıların da, sundukları hizmetlerin kapsamı, performansı ve ücretlendirme koşulları hakkında şeffaf bilgi vermeleri gerekecek. Reklam verenlere ise reklam fiyatlandırmaları ve ödeme koşulları gibi konularda eksiksiz ve ücretsiz bilgi sunulacak.

AB'nin yasasıyla uyumlu

Avrupa Birliği’nin yakın zamanda kabul ettiği Dijital Pazarlar Yasası’yla uyumlu olduğu belirtilen bu yasayla yetkililer, yeni düzenlemenin dijital pazarların daha rekabetçi ve dengeli hale gelmesine katkı sağlayacağını ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.