Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan belli oldu

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan belli oldu

664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Orhan Okulu oldu. Önümüzdeki senenin Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Ağası da Ufuk Özünlü oldu.

664'ncüsü düzenlenen tarihi Kırkpınar'da final müsabakasında rakibi Feyzullah Aktürk'ü yenen Orhan Okulu başpehlivan oldu. Okulu, altın kemeri üçüncü kez taktı.

Sarayiçi Er Meydanı'nda, yarı finalde rakiplerini yenen Feyzullah Aktürk ile Orhan Okulu finalde karşı karşıya geldi. İlk turda güreşmeyen Okulu ve Aktürk 2 günde 5 mücadele verdi. Aktürk, pasif güreştiği için bir ihtar aldı. 19 dakika süren mücadelede Okulu, rakibi Aktürk’ü iterek açık düşürdü. Okulu, çeyrek finalde Erkan Taş’ı, yarı finalde Enes Doğan’ı, finalde de ise Feyzullah Aktürk’ü yenerek altın kemerin bir yıllık sahibi oldu.

Antalya Kumluca doğumlu olan başpehlivan Okulu, Antalya Muratpaşa Belediyespor adına mücadele ederken, 2015 ve 2018 ve 2025 yıllarında Kırkpınar’da altın kemeri kazanarak Türk spor tarihine adını yazdırdı.

Güreş Ağası yine Özünlü oldu

665’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açık attırma usulü ağalık koç ihalesi, Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirildi. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, ihaleyi 30 milyon lira ile açtı. 664’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Ağası Ufuk Özünlü’nün dışında ihaleye katılan olmadı.

İhalede tek teklif veren Özünlü, 40 milyon 664 bin 665 liraya, 665’inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Ağası olurken, ihtiyaç sahiplerine de 122 koç bağışında bulundu.

Özünlü, bu yıl ki Kırkpınar ağalığını 34 milyon 571 bin 952 liraya almıştı.

ank-e19bce36-2e48-441f-9fb9-72a927ac5b6f-1.jpg

Kırkpınar Güreşleri nedir?

Dünyanın en eski aralıksız düzenlenen spor organizasyonu olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 664’üncü yılında da Edirne’nin Sarayiçi Er Meydanı’nda gerçekleşti.

Kırkpınar'ın kökeni, 14. yüzyıla, Orhan Gazi dönemine dayanıyor. Rivayete göre, Rumeli seferinden dönen 40 asker Edirne yakınlarında güreşe tutuştu. İki pehlivan saatlerce güreşip birlikte can verdi. Bu olayın yaşandığı bölgeye “Kırk Pınar” ismi verildi. İlk resmi organizasyon ise 1361 yılında yapıldı.

Geleneksel yağlı güreşlerde pehlivanlar, vücutlarını zeytinyağıyla yağlayarak "kıspet" adı verilen özel deriden pantolonlarla güreşiyor. Başpehlivanlık unvanı için yapılan müsabakalar ise festivalin en çok ilgi gören bölümü oluyor. Güreşler belirlenen zaman sınırlarında yapılırken, kurallar hem geleneksel hem modern unsurlar taşıyor.

UNESCO’nun 2010 yılında “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine aldığı Kırkpınar Güreşleri, her yıl sadece Türkiye’den değil, Avrupa başta olmak üzere farklı ülkelerden gelen güreşçiler ve izleyicilerle uluslararası bir boyut da kazanıyor.

kirkpinar.webp

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.