Suriye'nin Türkiye'ye uyguladığı vergi ticaretin rotasını değiştirdi
Suriye’nin gümrük vergilerini artırmasının ardından ihracatta büyük sıkıntı yaşayan Türk firmaları, Habur sınır kapısına yöneldi. Mallar, PYD kontrolündeki bölgeden Suriye’ye ulaştırılıyor.
Suriye’de HTŞ öncülüğündeki cihatçı gruplar, Esad yönetimini devirdi ve iktidarı ele geçirdi. Ülkede göreve başlayan geçici hükümet, hayatın hemen her alanında düzenlemeler yaptı.
Türkiye’yle yakınlıkları sık sık gündeme gelen geçici hükümetin, Türkiye’ye uyguladığı gümrük vergileri ise hükümete yakın iş insanlarının tepkisini çekmişti.
PYD kontrolündeki bölgede diğer TIR’lara yükleme yapılıyor
Ekonomim’den Tuba Canpolat’ın haberine göre, Suriye’nin gümrük vergilerini artırmasının ardından sınır kapılarında oluşan tır kuyruğu, rota değişikliği sebebiyle azalmaya başladı.
Habur Sınır Kapısı’ndan PYD kontrolündeki bölgelere geçen Türk TIR’ları, Suriye TIR’larına mal yüklemesi yapıp geri dönüyor.
Bu uygulama ile Türkiye gümrüklerinden 60 bin dolara geçen bir TIR’ın, Irak kanalı ile 10 bin dolara geçtiğini aktaran Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, PYD kontrolünde olan bölgeler eliyle gerçekleşen mecburi ihracat konusunda acil önlem alınması gerektiğini söyledi.
‘Bunun acilen önüne geçilmesi lazım’
Suriye sınırında yaşanan mağduriyetin şekil değiştirdiğine dikkat çeken Celkanlı, Türkiye’den Habur Sınır Kapısı kanalıyla giden ürünlerin ticaretinin PYD kontrolünde olan bölgelerde gerçekleşmesinin ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, “Vergiler arttığı için birçok ürün rota değiştirip Habur Sınır Kapısı’na geçti. Türkiye’den giden ürünler şu anda PYD kontrolünde olan bölgelere gidiyor, oradan Suriye tırlarına aktarılıp ülkeye giriyor. Buralarda vergiler çok düşük olduğu için birçok üretici Habur Sınır Kapısı’ndan PYD tarafını tercih etmeye başladı. Türkiye gümrük kapılarından 60 bin dolara geçen bir TIR, Irak kanalı ile geçince maliyet 10 bin dolar bandına geriliyor. Bunun acilen önüne geçilmesi lazım. Acilen bu yolun bir şekilde engellenmesi veya vergilerin düşürülmesi gerekiyor. Kapılarda bekleyen TIR’lar var, bozulma riski olan ürünleri firmalar geri çekti. Buna rağmen bekleyen TIR’lar hala var. Bu olaylardan sonra rota değiştiği için Habur’un da yükü arttı” dedi.
‘Mevcut durumda rekabet etme şansımız kalmadı’
Arap Birliği ülkelerinin vergiden muaf tutulmasının da süreci tıkadığını kaydeden Celkanlı, bu şartlarda rekabetin mümkün olmadığının altını çizerek, “Vergi artışlarından dolayı daha önce anlaştığımız fiyatlar geçerliliğini yitirdi. Birden bire vergi artışı gerçekleşince ürünlerimizin bölgeye gidişi tamamen durdu. Suriye’ye şu anda ticaretimiz söz konusu değil. Suriye’nin Arap Birlikleri ile anlaşmaları olduğu için kendi aralarında bazı ülkelerle vergi muafiyetleri var. Bu sebeple bizim mevcut durumda rekabet etme şansımız kalmadı. Suriye’ye Arap Birlikleri’nden birçok ürün vergisiz geçiyor” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.