Şu an sadece Rıza Bey Apartmanı'nda, arama-kurtarma var
Bakan Kurum: Şu an sadece Rıza Bey Apartmanı'nda arama-kurtarma faaliyetleri sürüyor
Bakan Kurum: Şu an sadece Rıza Bey Apartmanı'nda arama-kurtarma faaliyetleri sürüyor
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Rıza Bey Apartmanı'nın bulunduğu yerde yaptığı açıklamada, "Deprem esnasında İzmir'imizde 17 binamızda hasar meydana geldi ve bu alanlarda ilk saatten itibaren tüm sivil toplum kuruluşlarımız aralıksız çalıştı. Diğer 16 alanda arama- kurtarma faaliyetleri tamamlandı. Şu an sadece Rıza Bey Apartmanı'nda arama- kurtarma faaliyetleri devam ediyor" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de 6.6'lık deprem sonrası yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın bulunduğu bölgede açıklamalarda bulundu. Kurum, enkaz çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Bakan Kurum, "Deprem esnasında İzmir'imizde 17 binamızda hasar meydana geldi ve bu alanlarda ilk saatten itibaren tüm sivil toplum kuruluşlarımız aralıksız çalıştı. Diğer 16 alanda arama kurtarma faaliyetleri tamamlandı. Şu an sadece Rıza Bey Apartmanı'nda arama- kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Arkadaşlarımız buradaki çalışmaları da bu gece bitirmeyi planlıyorlar. Hassasiyetle çalışıyoruz. Son ana son saniyeye kadar enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ salim ulaşabilmek adına titizlikle çalışıyorlar. 107 vatandaşımızı enkazdan sağ kurtardık. 111 vatandaşımızı enkaz altında kaybettik, yaralılarımız hastanelerimizde tedavi ediliyorlar. İnşallah bundan sonraki süreçte de yoğun bir şekilde hasar tespit çalışmalarını yapıp, bu çalışmalar çerçevesinde de yeni yapılacak konutların inşasını gerçekleştireceğiz" dedi.
'1 MİLYON 300 BİN METREKARELIK REZERV KONUT PROJESİ'
İzmir'de yapılacak yeni projelerin olduğunu belirten Bakan Kurum, "Yerinde yapacağımız projeler olacak. Proje alanlarını hasar tespit durumlarına göre belirliyoruz. Ağır hasalı binaların olduğu alanlarda, riskli gördüğümüz binaları katmak suretiyle projeleri gerçekleştireceğiz. Yeni yapacağımız projeler zemin artı 5 katı geçmeyecek. Yöresel mimariye uygun bir şekilde projelerimizi gerçekleştireceğiz. Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka'da hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Bayraklı'da 2 gün içinde enkaz ve enkaz altındaki binaların hasar tespit çalışmalarını bitireceğimizi söylemiştik. Bugün itibariyle, Bayraklı'daki binaların tespitleri tamamlanacak. Konteyner kent dediğimiz 46 bin 300 metrekarelik Smyrna Meydanı'ndaki alanda 1000 kişilik konteynerlerimizi 21 metrekarelik, içinde barınma ihtiyacını giderebileceğimiz mutfak ve tuvaletlerin olduğu konteynerlerin kurulum sürecini bugün başlattık. 19 gün sonra inşallah vatandaşlarımız konteyner kentte barınma ihtiyaçlarını giderebilecekler. Rezerv konut alanında çalışmalarımızı başlattık. Şehir Hastanesi'nin hemen yanında yaklaşık 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda 3 bin konutluk çok örnek bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu projenin içinde okul, cami, aile sağlık merkezi, sosyal ihtiyaçları giderecek her türlü detay projelendirildi. 1 ay içerisinde inşaatlarına başlamak suretiyle, en geç 1 yıl içinde tamamlayacağız. Bahçe ve yürüyüş yollarıyla rezerv konutlarımızı üreteceğiz. Bu noktada İzmir'imizin en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlatmış oluyoruz. Hasar tespiti yaptığımız tüm binaların hasar durumlarını İzmir'imizin haritasına işliyoruz. Aldığımız verilerle bundan sonraki süreci üreteceğiz. Bu tespit ve çalışma çok değerli. Şu saate kadar emek veren ter döken arama kurtarma ekiplerimize, 107 vatandaşımızı kurtaran arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yol haritamızı netleştiremeden, İzmirli kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız" diye konuştu.
VATANDAŞA VE ESNAFA YARDIMLAR
Kira yardımlarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Kurum, "Dün itibariyle kira taşınma ve eşya yardımını yapmaya başladık. Evinden eşyasını alamayan vatandaşlarımıza, binası yıkılmayan fakat riski olan vatandaşlarımıza 30 bin lira yardım yapıyoruz. Ev sahibi vatandaşlarımıza 13 bin TL, kiracı vatandaşlarımıza 5 bin TL yardım yapıyoruz. Dün hesaplarına yatırıldı. Ödemeleri valimiz koordinasyonluğunda AFAD bünyesinde gerçekleştiriyoruz. Hasar tespit durumlarını vatandaşlarımız hasartespit.cbs.gov.tr adresinden detaylı bir şekilde öğrenebilirler. Bayraklı'da bütün mahallelerde kriz merkezimiz var. Vatandaşlarımız muhtarlarımızla birlikte tüm sorularına cevap alabilirler. Hem bakanlıktan hem AFAD'dan arkadaşlarımız var. Esnafımıza kısmi ödemeler yatırılmış durumdadır. 50 bin TL'ye kadar zararı olan esnafa ödemeleri hibe verme suretiyle karşılanıyor. Kredi borçlarına ilişkin ötelemeyi de Cumhurbaşkanımız açıkladı. Esnafımızın da vatandaşımızın da her türlü ihtiyacını yakinen takip ediyoruz. Başından beri takip ediyoruz. Aslolan depremde hasar görmüş vatandaşlarımızın yaralarını hızlı bir şekilde sarmaktır. Son ana kadar herhangi bir vatandaşımızın sağ salim kurtarılması amacıyla çalışmalarımız sürecektir" dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-------------------------------
-Çevre ve şehircilik bakanı murat kurum'un enkaz alanında inceleme yapmasından görüntü
-Açıklamadan görüntü
============================================
Lastiği patlayan TIR'a kamyon çarptı, TEM'de araç kuyruğu oluştu
KOCAELİ'nin Körfez ilçesinde, TEM Otoyolu geçişinde kamyonun, lastiğinin patlaması üzerine sağ şeride yanaşan TIR'a çarpması sonucu meydana gelen kazada bir kişi yaralandı. Kaza nedeniyle TEM Otoyolu Ankara istikametinde uzun araç kuyrukları oluştu.
Kaza, saat 22.30 sıralarında TEM Otoyolu Körfez Hacıosman Mahallesi mevkisinde meydana geldi. Ankara yönüne giden sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 33 NG 653 plakalı kamyon, lastiği patladığı için sağ şeride yanaşarak, yavaşlayan 06 FS 5190 plakalı TIR'a arkadan çarptı. Kazayı görenler durumu 112 Acil'e bildirdi. Bölgeye gelen itfaiye ekibi, kamyonda sıkışan sürücüyü çıkardı. Sürücü, yapılan ilk müdahalenin ardından Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak, tedaviye alındı. Kaza nedeniyle iki şeridi trafiğe kapanan TEM Otoyolu Ankara istikametinde uzun araç kuyrukları oluştu. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-------------------------------
-Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları
-Enkaza dönen araçlardan görüntü
-Detaylar
==========================
2 metrelik müzik aleti kutusu polisi alarma geçirdi
ANTALYA'da, PTT binası yanına bırakılan 2 metrelik müzik aleti kutusu polisi alarma geçirdi. İçi boş çıkan kutu polis, merkeze götürdü.
Olay, saat 22.30 sırasında Hurma Mahallesi Boğaçayı Caddesi üzerinde bulunan PTT şubesin önünde meydana geldi. PTT şubesi önünde uzun süre duran yaklaşık 2 metrelik müzik aleti kutusu olduğunu görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarla bölgeye gelen polis ekipleri çevre güvenliği alarak, bomba imha ekiplerini çağırdı. Kısa sürede olay yerine gelen bomba imha uzmanı polisler, korunaklı kıyafetlerini giyerek kutuyu inceledi. Ekiplerin incelediği kutu boş çıkarken, 2 metrelik kutu görevli polisler tarafından polis aracına güçlükle götürüldü. Müzik aleti kutusunun büyük ve uzunluğundan dolayı ekipler kutuyu araca yerleştirmekte zorlandı. Polis ekipleri, yaklaşık 5 dakika uğraş vererek kutuyu araca yerleştirmeyi başararak merkeze götürdü.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-------------------------------
-Polis ekipleri detay
-Müzik kutusu detay
-Bomba imha ekipleri detay
-Bomba imha ekibi müzik kutusunu inceleme detay
-Müzik kutusunun götürülmesi detay
-Müzik kutusunun polis aracına alınması detay
-Genel detaylar
=========================
İzmir'de 4.1 büyüklüğünde artçı şok
İZMİR'de meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki artçı şok, cuma gününden itibaren beşik gibi sallanan bölgede endişe yarattı.
İzmir'in Seferihisar açıklarında cuma günü meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından meydana gelen artçı şoklarla bölge beşik gibi sallanıyor. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, saat 23.35'te merkez üssü İzmir'in Urla ilçesi açıklarında 4.1 büyüklüğünde artçı şok meydana geldi. Uzmanların artçı şokların devam edeceği uyarısında bulunmasına rağmen sarsıntı, bölgede endişe yarattı.
==========================
Ankara'da eğlence mekanlarına polis denetimi
ANKARA'da, koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetine ara verilen eğlence mekanlarının izinsiz şekilde çalıştırıldığı ihbarları üzerine polis çalışma başlattı. Altındağ ilçesinde Rüzgarlı Caddesi'ne bağlanan pek çok sokaktaki eğlence mekanlarında polis ekipleri denetim yaptı.
İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Altındağ ilçesinde Rüzgarlı Caddesi'ne bağlanan ara sokaklarda, eğlence mekanlarının faaliyetine ara verilmesine yönelik genelgenin delindiği ihbarları üzerine çalışma gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde bölgedeki pek çok işletmeye baskın yapan ekipler, otel lobisi, içkili restoran gibi yerlerin gece kulübü olarak faaliyet gösterdiğini tespit etti. Baskında yakalanan kişilere, maske takma kuralını ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası kesilirken, iş yeri sahiplerine de ruhsata aykırılık ve kapalı alanda sigara içme yasağı ihlalinden ceza uygulandı.
Polis ekipleri, içkili mekanların bulunduğu bölgede uygulama noktaları oluşturdu ve vatandaşların belirtilen sokaklara girmesine müsaade etmedi. Bölge esnafı, polisin birkaç gündür yaptığı uygulama nedeniyle iş yapamadıklarını söyledi.
ALKOLLÜ YAKALANAN SÜRÜCÜ: İYİ ÇEKİN TEKRARI YOK
Rüzgarlı Caddesi üzerinde trafik polislerinin bulunduğu alana ters yönden giren 06 ABJ 133 plakalı otomobilin sürücüsü M.C.G'nin (30), yapılan kontrolde ehliyetinin olmadığı ve 106 promil alkollü olduğu anlaşıldı. Polis ekiplerinin işlemi sırasında kameraya dönen M.C.G, "İyi çekin tekrarı yok" dedi.
Arabası çekici ile otoparka kaldırılan ve para cezası yazılan M.C.G. polise, "Uyuşturucu satmıyoruz. Devlet bizi mi buldu yani 106 promil alkolden. Cezaevinden çıktık, ehliyetimiz yok, telefonumuz yok. Çorba içtik çıktık. Kadınla mı yakaladın, uyuşturucuyla mı yakaladın?" diye serzenişte bulundu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
----------------
-Uugulamadan görüntü
-GBT kontrolleri
-Alkollü sürücünün görüntüsü
-Genel ve detay
=========================
Doğanlar Apartmanı yıkılmadan son anda kurtulan güzellik salonu işletmecisi: Çok üzgünüm
İZMİR'in Bayraklı ilçesinde bulunan ve 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı'ndan son anda kurtulan güzellik salonu işletmecisi İlker Avcı (25), "Çok şükür müşteri ve personelimde bir can kaybı olmadı ama apartmanda sürekli gördüğümüz arkadaşlarımız, müşterilerimiz ve komşularımız vardı. Açıkçası çok üzgün bir durumdayım" dedi.
İzmir'in Seferihisar açıklarında 30 Ekim'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan binalarda sadece Rıza Bey Apartmanı'nda arama- kurtarma çalışmaları sürerken, Doğanlar Apartmanı'ndaki çalışmalar dün gece itibariyle sonlandırıldı. Depremde tamamı yıkılan apartmanın zemin katında 3 yıldır güzellik salonu işleten ve son anda kaçarak kurtulan İlker Avcı, yaşadığı korku dolu anları anlattı.
'EN SON GÖRDÜĞÜMÜZDE BİNA ÜZERİMİZE DOĞRU GELİYORDU'
Olay günü salonda 6 kişi olduklarını ve kaçarken bir müşterisinin çocuğunu da kucağına alarak çıktığını belirten Avcı, "Olay günü salondaydık ve müşterilerimiz vardı. Toplam 6 kişiydik. Arka tarafta boya hazırlıyordum. O süre zarfında hafif sallantı yaşadık ama çok hafifi bir sallantı olduğu için açıkçası önemsemedik. O sallantı devam ettikçe ben içeriye koştum. İçerideki müşteri ve personellerimize hemen dışarı çıkmalarını söyledim. O sırada herkes dışarı çıkarken ben gelin odamıza girdim. Orada ve lavaboda kimse var mı diye baktım. Ondan sonra çıktık. Çıktığımızda tam kaldırımın ortasındaydık. Normal bir sallantı deyip normal bir şekilde bekliyorduk. O sallantı daha çok arttı, deprem hızı da arttı. Binanın ve bizim salonun camları ile yandaki esnaflarımızın camları kırılmaya başladı. Bunlar anlık oluyor. Ben kafamı yukarı doğru binaya kaldırdığımda binanın üzerimize doğru geldiğini gördüm. Arkamı döndüm o sırada müşterilerimin ve personellerimin çocuğu vardı. Kaçın diye bağırdım ve o anda müşterimizin çocuğunu kucağıma aldım. Karşımızda bulunan marketin kapısına doğru koşmaya başladım. O sırada baktığımda bina halen üzerimize geliyordu. O sırada ufak çocuğu ve müşterileri de itekledim. O sırada kaçacağımız bir yer yoktu. Hemen duvarın ve bir otomobilin dibine yattık. Kafamı elimle kapattım ve bekledim. Gürültü ile bina çöktü ve tozdan göz gözü görmüyordu. Ben sakin olmaları için bağırdım. Binanın altındayız diye düşünüyordum. Çünkü her taraf toz duman ve dibimdeki insanı göremez oldum. Elimi kaldırıp yukarı doğru dokunmaya çalışıyordum ve bir yere değecek miyim diye. Çünkü en son gördüğümüzde bina üzerimize doğru geliyordu" diye konuştu.
'ÇOK ÜZGÜN BİR DURUMDAYIM'
Büyük korku yaşadığını ifade eden Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bir yere değecek miyim korkusuyla etrafıma yavaş bir şekilde uzattım kollarımı. Çok şükür bir yere değmiyordum. 1 dakika boyunca çıkamadık ve şoktan da çıkamadık. Kafamı kaldırdığımda bina yanımda komple. Çok şükür müşteri ve personelimde bir can kaybı olmadı ama apartmanda sürekli gördüğümüz arkadaşlarımız, müşterilerimiz ve komşularımız vardı. Açıkçası çok üzgün bir durumdayım. O anda benim dükkanım gitti. 3 yıl boyunca çok emek vermiştim. Otomobilim de gitti ama onların hiçbiri benim aklıma gelmedi. Çok şükür sağlığım yerinde ama komşularımızı gördük o halde. Yaklaşık 4 gündür enkaz alanından hiçbir şekilde gidemedim. Ve sürekli enkazdan çıkacak olan arkadaşlarımı, müşterilerimi ve komşularımı bekledim. Çok üzücü bir durum. Verilmiş bir sadakam varmış. Söyleyecek bir şey yok. Şu anda biraz daha iyiyim. Arkadaşlarımız da iyi ama içimizde hala daha bir burukluk ve yanıklık var. Umarım en kısa zamanda geçer."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
----------------
-Enkazdan görüntü
-İlker Avcı'dan röp.
===========================
Kayseri'de hafif ticari araç sürücüsü öldürülmüş halde bulundu
KAYSERİ'de, hafif ticari araç sürücüsü Sedat Akbalık (33), yolda duran aracında başına tabanca ile ateş edilerek, öldürülmüş halde bulundu.
Olay, saat 00.30 sıralarında Melikgazi ilçesi Erciyes Mahallesi Erciyes Bulvarında meydana geldi. Yolda duran 38 LF 830 plakalı hafif ticari araçta bir kişinin başından silahla vurulmuş halde gören vatandaşlar, sağlık ve polis ekiplerine ihbarda bulundu. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, aracın şoförü olduğu belirlenen Sedat Akbalık'ın tabancayla vurularak öldüğünü belirledi.
Aracın içinde ve çevresinde çalışma yapan polis, herhangi bir silah bulamayınca Akbalık'ın öldürüldüğü yönünde çalışma başlattı başlattı. Hayatını kaybeden Akbalık'ın cansız bedeni ise otopsisi yapılmak üzere Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
----------------
-Olay yeri
-Genel detay
=========================
Odun keserken düşen yaşlı çiftçi, hayatını kaybetti
KAYSERİ'nin Sarıoğlan ilçesinde testereyle odun keserken dengesini kaybeden Süleyman Eryılmaz (75), yaklaşık 10 metre yükseklikteki şarampole düşerek hayatını kaybetti.
Olay, akşam saat 22.00 sıralarında Sarıoğlan ilçesi Keklikoğlu mahallesinde meydana geldi. Çiftçi Süleyman Eryılmaz, testereyle odun kestiği sırada dengesini kaybederek, yaklaşık 10 metre yükseklikten yuvarlandı. Çevredeki vatandaşların ihbarıyla olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edili. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Eryılmaz'ın öldüğünü belirledi. Jandarmanın çalışmasının ardından Süleyman Eryılmaz'ın cenazesi otopsisi yapılmak üzere Sarıoğlan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
----------------
-Olay yeri
-Genel detay
======================
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.