Savcılıktan İstanbul Barosu yönetiminin görevine son verilmesi için dava

Savcılıktan İstanbul Barosu yönetiminin görevine son verilmesi için dava

İstanbul Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ve Yönetim Kurulu üyelerine görevlerine son verilmesi ve yeni yönetim seçilmesi için dava açıldı.

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Rukiye Leyla Süren, Hürrem Sönmez, Ahmet Ergin, Metin İriz, Mehmedali Barış Beşli, Yelda Koçak Urfa, Fırat Epözdemir, Ezgi Şahin Yalvarıcı, Ekrem Bilen Selimoğlu ve Bengisu Kadı Çavdar’ın görevlerine son verilmesi ve seçim yapılması talebiyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı.

Davanamede, İstanbul Barosu'nun, haklarında "PKK/KCK/YPG/YDG-H silahlı terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından, İstanbul, Mardin ve Ağrı Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturma yürütülen ve atılı suçlardan halen Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamaları devam ederken; Suriye'de öldürülen Nazım Daştan ile Cihan Bilgin'e yönelik X paylaşımına yer verildi.

Davanamenin talep kısmında, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun Baro'nun kurulması, organlarının görevden uzaklaştırılması ve görevlerine son verilmesi başlıklı 77'nci maddesinin 5'nci fıkrasına yer verildi.

Kanun maddesinde, "Amaçları dışında faaliyet gösteren barolar ile Türkiye Barolar Birliği sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Adalet Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargılama yapılarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandırılır. Görevlerine son verilen organların yerine en geç bir ay içerisinde yenileri seçilir" denildi.

Davanamenin hukuki değerlendirme kısmında ise, "Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu sayılan İstanbul 1 Nolu Barosunun sorumlu yönetim organları olan davalı İstanbul 1 Nolu Barosu Başkanlığı ile Davalı İstanbul 1 Nolu Barosu Yönetim Kurulu'nun faaliyet amacı ve kendisine verilen yetkiler ve görevler dışında kullanılmak suretiyle illegal faaliyetlerde kullanıldığı ve idari yönden de tedbir alınması gerektiği anlaşıldı" denildi.

Baro, idare mahkemesine başvurdu

İstanbul Barosu yönetimi ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın uygulamasının 'hukuk dışı' olduğunu öne sürerek, İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Baro tarafından yapılan açıklamada, "Her koşulda hukuka saygı kararlılığında olan İstanbul Barosu yönetimi, Baro tüzel kişiliğini de hedef alan hukuk dışı işlem ve eylemlere karşı yargı yolunu kullanmak zorunda kalmış ve Adalet Bakanlığının; Avukatlık Kanunu’na, Bakanlık genelgesine ve Anayasaya aykırı 'soruşturma izni' verilmesine ilişkin işlemini iptal davası açmıştır" denildi.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında PKK örgüt üyeliği suçlamasıyla yakalama kararları bulunan Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in ölümüne ilişkin 21 Aralık 2024'te İstanbul Barosu'nun resmi X hesabından açıklama yapılması üzerine Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ile yönetim kurulu üyeleri hakkında, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.