Prof. Dr. Adem Sözüer, 'İmamoğlu' iddialarına yanıt verdi: 'Haksızlığa uğrayanları savunmasız bırakmamız asla mümkün değil'

Prof. Dr. Adem Sözüer, 'İmamoğlu' iddialarına yanıt verdi: 'Haksızlığa uğrayanları savunmasız bırakmamız asla mümkün değil'

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Ekrem İmamoğlu'nun avukatlığını bıraktığına yönelik iddialara sosyal medya hesabından yanıt verdi. Sözüer, "İmamoğlu'nun avukatlığını üstlenmediğim gibi bırakmam da söz konusu değildir" dedi ve ekledi: "Haksızlığa uğrayanları savunmasız bırakmamız asla mümkün değildir."

 Türkiye’nin önde gelen ceza hukukçusu ve akademisyen Prof. Dr. Adem Sözüer, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatlığını üstlenmediği için bırakmasının da söz konusu olmadığını açıkladı.

‘Haksızlığa uğrayanları savunmasız bırakmamız asla mümkün değildir’

Sözüer, İmamoğlu'nun diplomasının iptali konusunda ceza hukuku açısından bilimsel görüş verdiğini belirterek, "Hukuk fakültesi diplomasını alırken yaptığımız yeminin gereği olarak haksızlığa uğrayanları savunmasız bırakmamız asla mümkün değildir" dedi.

‘Uzman mütalaası kapsamında görüş bildirmek görevimdir’

Prof. Dr. Sözüer'in, X hesabından "Ekrem İmamoğlu'nun avukatlığını bıraktığım iddiası hakkında açıklama" başlığıyla şunları yazdı:

"Hukukun üstünlüğü, insan onuru, hukuk devleti ve adil yargılanma hakları değer ve ilkelerinin her zaman ve herkes için 'amasız' olarak geçerli olması yolunda uğraş vermekteyim. Bu uğraşı vermek, özellikle keyfi uygulamaların ortaya çıktığı ve ceza hukuku araçlarının kötüye kullanıldığı dönemlerde büyük önem taşır. Herkes için adalet idealine bağlı her hukukçunun asli görevi, hukuk dışı soruşturma ve kovuşturmalara maruz kalanlara hukuki yardımda bulunmaktır. Hukukun üstünlüğünü savunmak için, öğretim üyeliğinin yanı sıra Ceza Muhakemesi Kanununun 67 ve 68 maddesinde öngörülen uzman mütalaası kapsamında görüş bildirmek de üstlendiğim görevlerden biridir.

‘İmamoğlu'nun avukatlığını üstlenmediğim gibi bırakmam da söz konusu değildir’

Bu kapsamda kamuoyunda 'ahmak davası' olarak bilinen davada, başka akademisyen meslektaşlarımla birlikte İmamoğlu'nun cezalandırılmasının ve siyasi yasak getirilmesinin hukuka aykırı olacağına yönelik ve benzer şekilde Ekrem İmamoğlu'nun 35 yıl önce, o dönemin yönetmeliğine uygun yatay geçişi ve akabinde aldığı diploması konusunda da, ceza hukuku açısından bilimsel görüş verdik. Bu görüşlerimizi konuyla ilgili basın toplantısında açıkladık. Dolayısıyla söz konusu çalışmalar ve bu kapsamda yaptığım görüşmeler bir avukatlık hizmeti değil sözlü veya yazılı olarak bilimsel görüş verilmesidir. Durum böyle olunca Sayın İmamoğlu'nun avukatlığını üstlenmediğim için, bırakmam da söz konusu değildir. Gerektiğinde elbette avukatlık hizmeti de verilir. Hukuk fakültesi diplomasını alırken yaptığımız yeminin gereği olarak haksızlığa uğrayanları savunmasız bırakmamız asla mümkün değildir."

Prof. Dr. Adem Sözüer, İmamoğlu'nun diplomasının iptali sürecinde İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan ile birlikte diploma soruşturmasıyla ilgili hukuki açıklamalar yapmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.