Öğretmenlere mülakatta sorulan 3 soru

Öğretmenlere mülakatta sorulan 3 soru

Uzmanlar, sürenin yetersizliği ve komisyon üyelerinin değerlendirme farklılıkları nedeniyle mülakatların güvenilir olmadığını söylüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapılacağını açıklamıştı. Öğretmen alımları itirazlara rağmen mülakatla yapılıyor. Mülakatlar MEB tarafından belirlenen 20 ilde gerçekleştiriliyor. 1 Ağustos’ta sona erecek mülakatlarla KPSS’nin yüzde 50’si ve mülakat puanının yüzde 50’si alınarak atama sıralaması yeniden belirlenecek. Belirlenen kontenjan sıralamasında yer alan öğretmenlerin ataması gerçekleştirilecek.

Mülakat için alınan önlemler

Geçmiş yıllarda yapılan mülakatlara ‘adil ve eşit olmadığı, objektif ve liyakat esaslı yapılmadığı’ eleştirilerini engellemek için önlemler alındı.

Sözlü sınav girişinde öğretmenlere bir aday numarası veriliyor ve kimlik bilgileri komisyon üyelerinden gizli tutuluyor.

Hangi öğretmenin hangi komisyonda sınava alınacağı sınav anında rastgele dağıtılıyor. Sınav salonlarında kamera kaydı ile tüm süreç kayıt altına alınıyor. Öğretmene sorulacak sorular öğretmenin kendisi tarafından kura yoluyla o anda seçiliyor.

15 - 20 dakika sürüyor

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre mülakatta öğretmenlere 3 soru yöneltiliyor. İlki, güncel, tarihi gelişmeler, sanat, bilim, teknoloji alanlarını içeren 10 puanlık açık uçlu ve yoruma dayalı genel kültür sorusu.

İkincisi, 10 puanlık bilgiye dayalı eğitim bilimleri sorusu. Üçüncüsü, 80 puanlık alan öğretimine yönelik soru. Üçüncü kısımda, öğretmenden dersinde örnek bir konu ya da kazanımı nasıl işleyeceğine dair örnek bir etkinlik ve plan sunması isteniyor. Mülakat süresi 45 dakika olarak belirlenmesine rağmen mülakatlar ortalama 15-20 dakika sürüyor.

Yeterli değil

Mülakata giren Eğitim Bilimleri Uzmanı Dr. Elif Kurşunlu, tarafsızlığı sağlamak için önlemler alınsa da her ilde kurulan yüzlerce komisyonda görev yapan jüri üyelerinin puanlamada adil ve eşit olamayacağını düşünüyor. Kurşunlu, “Üç soru, bir öğretmenin niteliğini belirlemek için kesinlikle yeterli değildir. Mülakat uygulaması hem güvenirlik hem de geçerlilik açısından doğru bir uygulama değildir” ifadelerini kullanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.