MSB'den Süleyman Şah Türbesi açıklaması: Suriye'deki yerine taşınacak mı?
Milli Savunma Bakanlığı Süleyman Şah Türbesi hakkında, "Sahada uygun koşulların oluşması durumunda bu konu değerlendirilecektir." açıklamasında bulundu.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) haftalık basın bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda gündemde olan Suriye'deki gelişmeler ve buna bağlı olarak merak edilen Süleyman Şah Türbesi'nin akıbeti hakkında resmi açıklama geldi.
MSB kaynakları Süleyman Şah türbesi hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Suriye Milli Ordusu'nun bölgedeki ilerleyişi ve terörden arındırma operasyonları henüz devam etmektedir. Sahada uygun koşulların oluşması durumunda bu konu değerlendirilecektir."
Türbe daha önce de taşındı
Süleyman Şah Türbesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın mezarı olup, Türkiye’nin sınırları dışındaki tek vatan toprağı olarak kabul ediliyor.
Türbe, tarih boyunca çeşitli nedenlerle üç kez taşındı.
İlk Taşınma (1973): Suriye’nin Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı’nın tamamlanmasıyla Caber Kalesi ve çevresi sular altında kalma tehlikesiyle karşılaştı. Bu nedenle, Türkiye ve Suriye hükümetleri arasında yapılan anlaşma sonucunda, türbe 1973 yılında Halep iline bağlı Karakozak köyü yakınlarındaki yeni bir alana taşındı.
İkinci Taş ınma (1990’lar): 1990’lı yıllarda Suriye’nin Teşrin Barajı inşaatı sırasında türbenin bulunduğu bölge yeniden su altında kalma riskiyle karşılaştı. Bu nedenle, türbe ve karakol, Halep iline bağlı Karakozak Köyü’ndeki yeni yerine taşındı.
Üç üncü Taşınma (2015): Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından, türbenin bulunduğu bölge güvenlik açısından riskli hale geldi. Özellikle IŞİD tehdidinin artmasıyla birlikte, Türkiye 21 Şubat 2015 tarihinde “Şah Fırat Operasyonu” adıyla bir harekât düzenledi. Bu operasyon kapsamında, türbe geçici olarak Türkiye sınırına 180 metre mesafedeki Eşme köyüne taşındı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.