Marmara için deprem stres testi: 21 milyar dolarlık sigortalı hasar bekleniyor

Marmara için deprem stres testi: 21 milyar dolarlık sigortalı hasar bekleniyor

Sigorta sektörü, olası Marmara depreminde oluşacak zararın boyutunu ilk kez modelledi. Hazine ve Maliye Bakanlığınca kurulan Türk Reasürans’a bağlı T-Rupt’un yaptığı çalışmaya göre, 7.1–7.4 büyüklüğündeki senaryolarda sadece sigortalı hasar 380 ila 500 milyar TL arasında, yani yaklaşık 21 milyar dolar olacak.

Sigorta sektörü, olası Marmara depremine karşı ilk kez kapsamlı bir “deprem stres testi” yaptı. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın yazısına göre, Türk Reasürans’a bağlı T-Rupt Teknoloji tarafından hazırlanan modellemeye göre, 7.1 ila 7.4 arası büyüklükte dört farklı deprem senaryosu çalışıldı. Model, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Yalova ve Edirne illerini kapsıyor.

Modelleme, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) talimatıyla yapıldı. Çalışma, deprem riskine en fazla maruz kalan bölgelerde ekonomik kayıp zincirini öngörmeyi ve sigorta sisteminin dayanıklılığını ölçmeyi amaçlıyor.

Sigorta şirketlerinin bölge genelinde verdiği teminat tutarı 11,5 trilyon TL. T-Rupt’un modeline göre, olası bir depremde yalnızca sigortalı hasarın 380 ila 500 milyar TL (yaklaşık 21 milyar dolar) arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tutara zorunlu deprem sigortası (DASK) ödemeleri dahil değil.

Uzmanlara göre, olası bir Marmara depreminde sigortacılar, Kahramanmaraş depremlerinde ödedikleri hasarın yaklaşık dört katını ödemek zorunda kalacak. DASK, 6 Şubat depremlerinde 40 milyar TL ödemişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.