Konya, Rize, Edirne: Don felaketi üreticiyi vurdu
Don felaketi pek çok şehirde üreticiyi vurdu.
Türkiye'de 36 ili etkileyen zirai don hasarlara neden oldu. Gıda fiyatalrında artış bekleniyor.
Çay'da kayıp yüzde 3
Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıkların düşmesiyle yaşanan zirai don fındıktan sonra çayı da olumsuz etkiledi. Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, “Zirai don hasat süresini geciktirir. Geçen yıl aldığımız 4’üncü sürgün çayı bu yıl alabileceğimizi düşünmüyorum. Tam raporlar hazırlanmadı ama biz bu yıl yüzde 2 ile 3’lük bir rekolte düşüklüğü yaşayabiliriz. Tam raporlar tamamlanmamış olmakla birlikte, tahmini olarak yüzde 2 ile yüzde 3 arasında bir rekolte düşüşü bekliyoruz. Bu da yaklaşık 150 bin ile 200 bin ton rekolte düşüklüğü yaşayabiliriz" dedi.
Taze filizlenmiş çayların yandığını söyleyen çay üreticisi Osman Terzi, “Zamansız bir şekilde kar yağdı. Kar yağdıktan sonra don da yaptı. Taze filizlenmiş olan çayımız tamamen yandı” dedi.
Hububat'ta yüzde 20 düşüş bekleniyor
Konya Ovası'ndaki meyve bahçeleri ile erken ekilen şeker pancarı da zirai dondan etkilendi. Karaman, Ereğli, Akşehir'deki elma ve kiraz bahçelerinde de durum benzer. Kayıplar yüzde 100'ü buldu.
Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Ovası'nın yılın en düşük sıcaklıklarını gördüğünü, açık alanlarda eksi 14-19 dereceleri gören araziler olduğuna dikkat çekti.
Konya Ovası zirai donla beraber kuraklık tehdidi de altında. Prof. Dr. Soylu yağışların uzun yıllar ortalamasının yüzde 40 altında olduğunu belirtti. Soylu, hububat rekoltesinden en az yüzde 20 azalma olacağını tahmin ettikerini belirtti.
Zirai donun yaşandığı Meram ilçesinde meyvecilik yapan Mustafa Büyükzeren (63) de 800 ağacında zarar oluştuğunu söyledi.
Ayçiçeği: Sigorta şirketlerinden dertli
Edirne'nin Merkeze bağlı Budakdoğanca köyünde, 29 Mart akşamı yağan ve yaklaşık 25 dakika süren şiddetli yağmur ve dolu, üretici Halil Emir'in ekili 34 dönümlük ayçiçeği tarlasında zarara yol açtı. Emir, tarlasındaki zararın tespiti için sigorta şirketine başvurdu. Şirketin bölgeye iki kez gönderdiği ekspertizler ilk gelişlerinde yüzde 7, ikinci gelişlerindeyse yüzde 11 hasar olduğunu belirledi. Sigorta şirketinin belirlediği zarar oranının yanlış olduğunu iddia eden üretici Halil Emir, tarlasında yaklaşık yüzde 80 zarar olduğunu söyledi. Emir, zararın karşılanmaması durumunda yeniden ekim yapacağını belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.