Keşmir gerilimi büyüyor: 'Hindistan askeri harekata hazırlanıyor' iddiası

Keşmir gerilimi büyüyor: 'Hindistan askeri harekata hazırlanıyor' iddiası

Pakistan Enformasyon Bakanı, ülkesinin Hindistan'ın gelecek 24 ila 36 saat içerisinde bir askeri saldırı başlatmak istediğine dair "güvenilir istihbarata" sahip olduklarını söyledi.

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, Hindistan'ın 24 ila 36 saat içinde Pakistan'a askeri harekat düzenleme niyetinde olduğuna ilişkin istihbarat aldıklarını bildirdi.

Bakan Tarar, Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesindeki 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Pakistan, Hindistan'ın Pahalgam olayını bahane ederek önümüzdeki 24 ila 36 saat içerisinde askeri harekat düzenlemeyi planladığına dair güvenilir istihbarata sahip. Her türlü saldırganlığa kararlılıkla karşılık verilecektir. Bölgede ortaya çıkabilecek potansiyel felaketlerden Hindistan'ın tamamen sorumlu olacağı belirtiliyor."

Ne olmuştu?

22 Nisan'da, Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesindeki popüler bir turizm merkezine ateş açılması sonucu en az 26 turist öldü, on turist de yaralandı.

Pakistan'ı saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçlayan Hindistan, İndus Suları Anlaşması'nı askıya aldığını duyurdu. İki ülke, karşılıklı olarak savunma ataşelerini sınır dışı etti, hava sahalarını kapattı ve sınırlı ticareti askıya aldı.

Hindistan Kabine Güvenliği Komitesi ayrıca, kapsamlı muafiyet vizesiyle ülkede bulunan Pakistanlılara ülkeyi terk etmeleri için 24 Nisan'dan itibaren 48 saat süre verdi.

Keşmir'de iki savaş

Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor ve şu ana dek Keşmir için iki kez savaştılar.

Hindistan ve Pakistan'ın bir kısmını yönettiği, ancak tamamında hak iddia ettikleri Keşmir, nükleer güç de olan iki ülkenin 1947'de ayrılmasından bu yana önemli bir tartışma noktası.

Hindistan yönetimindeki Keşmir'de 1989'dan bu yana silahlı bir isyan var ve militanlar güvenlik güçleri ile sivilleri hedef alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.