'Kademeli Emeklilik' için yaklaşan tarih
EYT kapsamı dışında kalarak sigorta girişi 1999 yılı sonrasında olanlar büyük bir adaletsizlikle karşılaşıyor. Bu adaletsizliğin çözümü için vatandaşlar "Kademeli Emeklilik" taleplerinin gündeme getirilmesini istiyor.
Türkiye’de 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emeklilik sorunu kısmen çözülse de, 1999 sonrası sigorta girişi olanlar için adaletsizlik tartışmaları devam ediyor.
9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigorta girişi olanların, uzun yıllar prim ödemelerine rağmen geç emekli olmaları ve daha uzun süre prim ödemelerinin emeklilik maaşlarına bir katkısı olmaması, Türkiye'deki emeklilik sisteminin adaletsizliğini gözler önüne seriyor.
Fazla prim günü maaşa etki etmiyor
Halk TV'den Mehmet Akif Cenkci, köşesine taşıdığı bu konuda, vatandaşlardan yükselen “Kademeli Emeklilik” taleplerini kaleme aldı. 1999 yılı sonrası sigorta girişi olan erkeklerin 7000 prim günü ve 60 yaş, kadınların ise 7000 gün ve 58 yaşında emekli olacağına dikkat çeken Cenkci, TÜİK’in gerçeği yansımayan verileri nedeniyle düşen emekli maaşlarının da hesaba katıldığında, bu kesimi zor bir emeklilik hayatının beklediğini vurguladı.
Cenkci, bu kapsamda 2023 yılında kurulan Emeklilikte Adalet Derneği'nin, emeklilikte adil düzen sisteminin olmasına ve emekli maaşlarının gelecekteki emeklilik yaşamlarında insan onuruna yaraşır bir seviyede maaş olmasına yönelik mücadelesinin önemini vurguladı.
Yaklaşan seçim süreciyle birlikte Kademeli Emeklilik konusunun iktidarın gündemine taşınması beklenirken, muhalefetin de baskısıyla bu yeni sistemin hayata geçirilmesinde somut adımlar görülmesi bekleniyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.