IKEA'ya suçlama: Romanya'nın ormanlarını tahrip ediyor

IKEA'ya suçlama: Romanya'nın ormanlarını tahrip ediyor

İsveç merkezli mobilya mağazası IKEA, Romanya'nın ormanlarını sistematik olarak tahrip etmekle suçlanıyor.

Romanya'daki ormanların yaklaşık 3.000 kilometrekaresi Natura 2000 alanları olarak Avrupa yasaları tarafından korunuyor. Ancak Romanya'nın milyarlarca euroluk kereste endüstrisi - merkezinde "odun mafyası" olarak adlandırılan - sistematik yolsuzluk ve kanun yaptırımlarının zayıf kalması gibi sorunlarla boğuşuyor.
Greenpeace'in raporuna göre, çevre örgütleri Agent Green ve Bruno Manser Fonds dokuz orman alanını araştırdı. Bunlardan yedisinin Ingka Group'**a ait olduğu, diğer ikisinin ise IKEA'nın tedarik zinciriyle bağlantılı kamu orman arazileri olduğu belirlendi.

Sistematik tahribat

Örgütlerin Nisan'da yayınladıkları 'IKEA: Dışı Akıllı, İçi Çürük' başlıklı raporda, AB veya Romanya mevzuatının ihlal edildiğine dair en az 50 şüpheli uygulamanın yanı sıra kötü orman yönetimi uygulamalarının ayrıntıları da bulunuyor. Bunlar arasında zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlık alanların tahribatı, izin verilen maksimum ağaç hacminin aşılması ve yaşlı meşe, kayın ve ölü odun gibi yine biyolojik çeşitlilik açısından zengin ağaçların korunmaması yer alıyor.

Greenpeace Orta ve Doğu Avrupa (CEE) yukarıda bahsedilenden bağımsız yaptığı bir araştırma için IKEA'nın tedarik zincirlerini incelemek üzere Romanya'nın yaşlı ormanlarını ziyaret etti. 'Gerçeği Birleştirin: Romanya Karpatlarında Eski Çağ Ormanlarının Tahribatı' başlıklı raporda, IKEA'nın önde gelen ahşap ürünleri için en az yedi tedarikçinin, iki Natura 2000 koruma alanı da dahil olmak üzere eski çağ ormanlarının "sistematik tahribatı" ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

Bu mobilya üreticilerinin en az 30 ürünü, aralarında Fransa, Almanya ve İngiltere'nin de bulunduğu 13 ülkedeki IKEA mağazalarına kadar takip edildi.

Ingka: Kanıt yok

Ingka Group'tan yapılan açıklamada, "yetkililerin ormancılık düzenlemelerine uyulmadığına dair hiçbir kanıt bulamadığı" ve uygulamalarının "ulusal yasalar ve Forest Stewardship Council (FSC) gibi uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından belirlenen sıkı çevre standartlarıyla uyumlu olduğu" ifadeleri yer aldı.

Inter IKEA Group, koruma altındaki yaşlı ormanlardan odun kabul etmediğini belirterek, "Greenpeace raporunda özetlenen kaynak bulma uygulamaları yasaldır ve yerel ve AB düzenlemelerine uygundur" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.