İdare hukuku profesörü Günday 7 maddede anlattı: İmamoğlu'nun diploma iptalindeki hatalar
İdare hukuku profesörü Metin Günday, İmamoğlu'nun diplomasının iptaline yönelik kararındaki 7 hatayı tek tek anlattı.
CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploması, İstanbul Üniversitesi tarafından 18 Mart’ta iptal edildi.
19 Mart’ta ise İmamoğlu ve kurmayları gözaltına alınıp tutuklandı.
Prof. Günday iptal kararındaki hataları anlattı
İdare Hukuku Profesörü Metin Günday, İmamoğlu'nun Kıbrıs'tan İstanbul Üniversitesine yatay geçişinde usulsüzlük olduğu iddiasıyla verilen diploma iptali kararının kusurlu olduğunu açıkladı.
Metin Günday, Sözcü'ye yaptığı açıklamada diplomayı iptal ettiren 8 sayfalık rapordaki hataları nedenlerini açıklayarak ortaya çıkardı.
Yatay geçişin yapıldığı dönemde YÖK'ün yetkisizliğini dikkat çeken Günday, tarihler konusunda fakültenin aldığı sorumluluğu, öğrenci kütüğü hatasını ve karar verilirken o günün mevzuatının esas alınmadığını açıkladı.
İmamoğlu'nun yatay geçiş yaptığı dönem Milliyet Gazetesi'ne verilen ilanda da yer alan usulleri açıklığa kavuşturan Günday, kararı kusurlu kılan 7 hatayı aktardı.
7 hatayı tek tek anlattı
1- Dönemin mevzuatında YÖK’ün dahli yok
1982 yılında bir yönetmelik var. 1990 yılındaki bazı düzenlemeler yapıldı. Her iki yönetmelik bu yatay geçişten önce olan düzenlemeler ve dolayısıyla o yatay geçiş kararı hukuka uygun mudur değil midir bu kararın o tarihteki mevzuat hükümlerine göre yapılması gerekir. O tarihteki mevzuat hükümlerine bakıldığında da yetki fakülte yönetim kuruluna verilmiş. Dönemin mevzuatına göre YÖK’ün dahli yok.
2- Üniversitenin aynı düzeyde olduğu tespit edilmiş
Bu yatay geçiş kararı hukuka uygun. Yönetim kurulu bu kararı almadan önce yatay geçiş yapacağı okul ile aynı düzeyde olmasının tespit edilmesini istemiş. Bu durumda tespit edilmiş.
3- Araştırma yetersiz
Yeterli araştırma yapılmadı diyerek, yönetim kurulu üyelerini kusurlandırıyor. YÖK’ten bu konu da bir görüş almadınız diyor. Ama mevzuatta böyle bir düzenleme kusurluluk yok. Koşulları da yerine getirdiği için İmamoğlu’nun geçişi hukuka uygun.
4- Tarihler İmamoğlu’nu bağlamaz
12 Eylül 1990’da bu karar alınmış. Oysa Milliyet Gazetesi’nde çıkan üniversite ilanında 14 Eylül 1990’a kadar olması gerektiği belirtilmiş. Oysa siz 14 Eylül’ü beklemeden 12 Eylül’de bu geçişleri kararlara bağladınız diyor. Bu İmamoğlu’nu ve öteki başvuranları bağlamaz.
5- Kontenjan artırıldı
Kontenjan artırıldı tamam. Ama bu kontenjan artırılmasıyla Ekrem İmamoğlu’na farklı bir muamele yapılmıyor ki. O zaten gerekli koşulları taşıyor. Kontenjan ilk ilan edildiği biçimde de kalsaydı geçiş için koşulları taşıdığından fark olmayacaktı.
6- Fakülte yönetim kurulu kararları
O tarihte fakülte yönetim kurulu art arda iki karar alıyor. Birincisi 24, ikincisi 25 sayılı karar. Yurt dışı geçiş ile ilgili olan karar 24 sayılı karar. Bu karar, imzaların hepsi tamamlanmış, herkes imza atmış. Raporda da deniyor ki ’25 sayılı kararda, bir kaç kişinin imzası yok’ Dolayısıyla karar oluşmadı denilmek isteniyor. Ama 25 sayılı karar yurt içi yatay geçiş ile ilgili alınan kararlar.
7- Öğrenci kütüğü hatası
İmamoğlu’nun, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden geçiş yaptığı belirtilmiş. Öğrenci işlerindeki kütükte İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi’nden geldiği açıkça yazıyor. Nerede Doğu Akdeniz yazıyor biliyor musunuz? Üniversitenin öğrenci işleri bölümü var rektörlüğün. Rektörlükte yazım hatası yapılmış. Bu yazım hatası İmamoğlu’na yüklenebilir mi?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.