İBB 'para kaçırma' iddialarını GPS kayıtlarıyla yalanladı
10 milyon doların cenaze aracıyla Yunanistan’a kaçırıldığı iddiasını GPRS kayıtlarıyla yalanlayan İBB, Vaniköy'deki villanın tadilatına ilişkin gerçeği de paylaştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart'ta gözaltına alınmasıyla başladığı 'Demokrasiye Darbe: Yalanlar ve gerçekler' serisine devam etti.
İBB yeni açıklamasında CHP delegesine KİPTAŞ'tan daire verildiği, Boğaz’daki bir tadilat izni için 10 milyon dolar rüşvet talep edildiği ve cenaze aracıyla rüşvet taşındığı iddialarına yanıt verdi.
Açıklamada, "Bu iddiaların amacı, kamuoyunu manipüle etmek, siyasi linç kampanyalarıyla İBB'yi ve onun seçilmiş Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nu karalamaktır" denildi.
"Bilgi kirliliğine karşı gerçeklerin savunulmaya devam edileceği" söylenen açıklama şöyle:
KİPTAŞ iddiası
Yalan: İBB iştiraki KİPTAŞ’tan CHP Pendik İlçe Başkanına kurultay için 2 ev verildi.
Gerçek: Bahse konu kişi 2002 yılında (23 yıl önce) Ak Parti döneminde Pendik Aydos Konutlarından halka açık satışlardan bir daire, satış yetkisi yüklenicide olan Pendik Arkatlı Evler Konutlarından yine açık satıştan vade farkını da ödeyerek hiç bir imtiyaz sağlanmadan bir daire almış, tüm ödemelerini de kendisi yapmıştır.
Tadilat için rüşvet iddiası
Yalan: Boğaz’daki bir tadilat izni için 10 milyon dolar rüşvet talep edildi.
Gerçek: İddiaların tam aksine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi söz konusu Vaniköy’deki villa ile ilgili süreçte yasadışı inşa faaliyetlerine müdahale etmiş, yapıyı mühürlemiş ve ardından ilgili kurumlarla iş birliği içinde kaçak yapının yıkımını sağlamıştır.
Cenaze aracıyla rüşvet iddiası
Yalan: 10 milyon dolar cenaze aracıyla Yunanistan’a kaçırıldı.
Gerçek: Aynı iddia daha sonra değiştirilerek, para önce cenaze aracıyla sınıra götürüldü, oradan da başka bir yöntemle Yunanistan’a aktarıldı şeklinde tekrarlandı.
Aynı konudaki bu iki farklı iddia, tek merkez tarafından yönetilen farklı isimler ve mecralarca dile getirilmiş, ancak bu çevreler kısa sürede birbirini yalanlamıştır. İlkinde paranın doğrudan cenaze aracıyla Yunanistan’a kaçırıldığı öne sürülürken, ikincisinde sınırda başka bir yöntemle ülke dışına çıkarıldığı iddia edilmiştir.
İBB Mezarlıklar Müdürlüğü, Türkiye’nin 81 iline ve tüm ilçelerine cenaze nakil hizmeti sunmaktadır, ancak yurt dışına cenaze taşımamaktadır. Yurt dışı cenaze transferleri, Sağlık Bakanlığı onayı ve uluslararası prosedürlerle yalnızca özel yetkili havayolu firmaları aracılığıyla yapılmaktadır. İBB cenaze nakil araçları yurtdışı cenazelerin geliş gidişlerinde sadece Havalimanlarına giriş çıkış yapmaktadır. Cenaze aracının sınır geçmesi, hele ki nakit para taşıması, hem İBB sistemine hem de ulusal güvenliğe aykırı ve fiilen imkansızdır.
Ayrıca, AB üyesi bir ülkeye elden nakit transferi bu denli rahat bir şekilde yapılamaz; uluslararası mali sistem ve sınır güvenlikleri bu tür hareketlere izin vermez. Öte yandan, İBB'ye ait cenaze nakil araçlarının tamamı GPRS sistemiyle anlık olarak izlenmekte olup, resmi görev onayı olmadan her hangi bir cenaze aracının İstanbul il sınırları dışına çıkabilmesi mümkün değildir.
Diğer taraftan, çok nadir de olsa, yine aynı şekilde görev onayı alınmak şartıyla, bazı yabancı uyruklu cenazeler için Türkiye’nin sınır kapılarına kadar cenaze teslimi yapılmakta, bu cenazeler gümrükten geçmeden ilgili yetkililere teslim edilmektedir. Fakat iddiaya konu edilen tarihlerde Yunanistan’a gidiş sınırları olan İpsala ve Pazarkule sınır kapılarına her hangi bir görev oluru verilmediği gibi, GPRS (araç takip sistemi) sistemi üzerinden yapılan incelemede de herhangi bir cenaze teslimimiz bulunmamaktadır. O tarihlerde bahsi edilen sınır kapılarına herhangi bir aracın hareketine de rastlanmamıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.